Start › Forum › Sprzęt › Komputery i akcesoria › WAVI Xtion: technologia wykrywania ruchu dla PC (video)
-
AutorWpisy
-
-
-
Napiszę teraz coś co niektórzy mogą uznać za przechwalanie się… ale zapewniam, iż tak nie jest – cóż – przykrym dla mnie jest fakt, że kiedy ja kończyłem studia 2 lata temu wielu MŁODYCH ludzi miało wiele ciekawych pomysłów… Moim był system sterowania aplikacją komputerową przy pomocy gestów i głosu i jego PRAKTYCZNA realizacja. Wtedy nie było jeszcze KINECTA ani innych MUVÓW. Był przede wszystkim Eye Toy – który jednak działał tylko na konsoli PS2. Mnie udało się napisać własną DZIAŁAJĄCĄ aplikację do projektowania prezentacji multimedialnych ( z tradycyjnym interfejsem ) , które można było później odpalać i sterować prostymi gestami i głosem ( mam nawet film testowy na Youtubie pokazujący ją w działaniu na kilku ochotnikach ). PRZYKRE dla mnie jest to, iż pomimo że aplikacja działała to NIKT nie próbował nigdy pomóć mi w jej rozwoju i projekt „odszedł” w zapomnienie przynosząc mi co prawda dyplom i ocenę. Szkoda jednak, że nikt nie próbuje wspomagać w naszym kraju ludzi, którzy chcą zrobić coś swojego i nowatorskiego ( nadal większość uczelni technicznych poświęca swój czas aby ulepszać algorytmy do rozwiązywania układów równań lub innych problemów nie związanych bezpośrednio ze współczesnym światem masowego IT itd. – na to są pieniądze, czas i chętni ludzie z odpowiednim wykształceniem ). Naprawdę nie jest łatwo przebić się ze swoim pomysłem POZA MURY uczelni jeśli nikt ze znanym nazwiskiem, wysokim tytułem naukowym lub chociaż odpowiednimi znajomościami w tym nie pomaga. Chodzi mi o to, że wtedy wszyscy patrzyli na mój projekt jak na coś KOMPLETNIE niepotrzebnego – bo po co ulepszać mysz i klawiaturę????? Dziś jest masa różnych projektów tego typu, a urządzenia takie jak KINECT ( który nie jest niczym innym jak 3 kamerkami z odpowiednim softem ) przynoszą wielkim firmom OGROMNE zyski. Pewnie jest MASA takich osób w naszym kraju które mają pomysł, potrafią go zrealizować ale nie mają siły przebicia – i jeśli będzie tak dalej to nadal będziemy czytać z zachwytem o osiągnięciach ludzi z zachodu i z dalekiego wschodu nie mając przy tym świadomości, iż sami bylibyśmy zdolni dorównać prezentowanemu poziomowi technologicznemu!
-
-
AutorWpisy