Start › Forum › Operatorzy › Operatorzy komórkowi › Test usługi eFON MOBILE
-
AuthorPosts
-
-
-
Anonymous
Guest16 sierpnia 2005 at 20:04Liczba postów: 141085http://www.voiceline.pl – to jest dostępne tu od samego początku. Na allegro mozna nabyć karty 🙂
-
Anonymous
Guest17 sierpnia 2005 at 08:46Liczba postów: 141085Błąd w opisie popełniła Pan Andrzej Kisiała
"Ręczne wpisywanie numerów docelowych bez korzystania z udogodnień, jakie przygotował operator w usłudze generowało średnio ok. 37 s. za, które należy zapłacić z własnej taryfy posiadanej u operatora GSM, po uproszczeniu czas ten udało mi się skrócić nawet do kilkunastu sekund, co oznacza ulgę dla kieszeni."
To nic nie da. Tym, którzy chcą dzwonić w ten sposób od razu mówię że opłata jest ciągnięta z dwóch kanałów. Po pierwsze cały czas płacimi opowi GSM za połączenia z numerem dostępowym i dodatkowo sieci T2 za połączenia od nr dostępowego dalej. Połączenia takie mają sens jak dzwonimy np do USA ale już do polski tracą sens. Sens jest wtedy jeżeli duzo rozmawiamy i mamy np Taryfe NIDF i tam jeden darmowy nr właśnie ten dostępowy. Wtedy tak można zejść z kosztami na stacjonarne. Ale i tak bez sensu bo darmowy numer konsumuje minuty z abonamentu. Tak więc i tak źle i tak nie dobrze. Super dla osób dzwoniących dużo za granicę i to wybranych krajów. Przetestowałem na starej noki 3210 ja pogłos słyszałem (siebie) natomiast mój rozmówca słyszał mnie dobrze. Pozdrawiam
-
Anonymous
Guest17 sierpnia 2005 at 10:18Liczba postów: 141085Jednak nie odbiega to zbytnio od prawdy im krotszy będzie "martwy" moment nawiązywania połaczenia z numerem dostępowym tym taniej wyniesie koszt całego połączenia. Co nie zmienia faktu, że usługa jest dla długo gadających i może być korzystna w powiązaniu z dodatkowymi ofertami gsm-owymi. Zresztą jest to napisane i sam zapodałeś przykład Taryfy NIDF i jednego darmowego numeru. Z drugiej strony jest to propozycja, która nie jest przymusem ale możliwościa dodattkowego wyboru i można lub nie z niej skorzystać. Moim zdaniem warto wiedzieć, że jest taka oferta.
-
Anonymous
Guest17 sierpnia 2005 at 12:00Liczba postów: 141085*Ben*
Ja chciałem powiedzieć "jaki martwy" Płacisz cały czas" Czyli powiedzmy że masz sami swoi i 24 grosze no prosze. i chcesz rozmawiać taniej na stacjonarne za 11 gr. jeżeli wdzwonisz się w ten numer to przez cały czas trwania połączenia powiedzmy 10 minut płacisz operatorowi ss 10*0,24zł=2,4zł + 10*0,11zł=1,1zł.
Czyli rozmowa kosztuje cie na stacjonarke Łącznie 3,5 zł. W taki sposób to działa.
Jest to super sprawa jak dzwonisz zagranice. Wtedy naprawde jest tanio i dzwonisz z komórki.
A jeżeli ktoś rozmawia dużo na stacjonarki w polsce to owszem ale wtedy Taryfa NIDF 25 i możesz dzwonić po 11 gr do wszystkich przy założeniu że weźmiesz właśnie numer dostępowy jako darmowy numer. Ale można powiedzieć że wtedy płacisz 24 zł abonamentu za takie rozwiązanie. Podsumowywując:
Na rynek lokalny nie opłaca się dzwonić. Super jeżeli chodzi o zagranice. Ze stanami gadasz jak lokalnie i płacisz grosze i to z komórki.
Pozdrawiam
-
Anonymous
Guest17 sierpnia 2005 at 14:57Liczba postów: 141085Oczywiście, nie mówię o opłacie, że to „martwy"” czas, ale o czasie, w którym czekasz na połączeniez numerem docelowym im krótszy będzie tym mniej za niego zapłacisz. Po prostu będziesz płacił za rozmowę, a nie za oczekiwanie na połączenie i to jest zgodne z opisem. skracając ten czas płacisz za faktycznie przeprowadzoną rozmowę. Chociażby tylko dla połączeń za granicę warto wiedzieć, że taka usługa jest. Test zawsze wywołuje różne kontrowersje, każdy może mieć swoje zdanie o jego treści i oto chyba chodzi. Tak naprawdę to dyskusja na temat każdego testu, a tym bardziej o takiej usłudze, o której jednak wie niestety niewielka ilość userow powoduje, to że dany operator może zapoznać się z opinią nie tylko piszącego, ale i czytających go i poprawic ofertę. Jak sam piszesz /super jeżeli chodzi o zagranice./ Może T2 czytając toczące się tutaj dyskusje wprowadzi cos jeszcze ciekawszego do tej usługi. Może konkurencja widząc zainteresowanie postanowi bardziej wkroczyć na ten rynek, może ten test na tym serwisie, to śnieżna kula, która wywoła lawinę, jak powiedzmy pierwsze oferty VOiP, ktorych już dziś nie sposób policzyć.
Pozdrawiam
-
Anonymous
Guest16 listopada 2005 at 11:54Liczba postów: 141085Korzystam już 2-gi tydzień z eFon i mam czasami problem. Wpisałem do książki telefonicznej numery w całości (czyli dostęp, przerwa programowalna i numer docelowy). Aby to działało, musiałem wprowadzić 2 razy pauzę (2p), gdyż jedna nie łapała się na sygnał tonowy. Po tym fakcie jest znacznie lepiej, ale z kolei często dostaję info, że numer jest aktualnie nieosiągalny. Po powtórzeniu za drugim-trzecim razem już zaskakuje. Czy ktoś miał z tym problemy ?
Pomijąjąc powyższe usługa jest extra …
-
KOrzystam od kilkunastu tygodni z takiego rozwiazania w Tlenofonie. Naturalnie ze nigdy nie bedzie sie oplacalo dzwonic na stacjonarne bo to po prostu dzwonienie z dodatkowym kosztem (tym T2) do tego co placimy normalnie. Faktycznie oplaca sie dzwonic na stacjonarne jak dostepowy mamy bezplatny (ale czy oplata za takie rozwiazanie u opa GSM nie przewyzsza potencjalnych oszczednosci?) . Za granice dzwonic z komorki tak naprawde jedynie kilkanascie groszy drozej niz z kom na kom w Polsce albo z kom na stacjonary, to chyna jest super rozwiaznie.
MAM PYTANIE: Dawno temu Era oferowala dzwonienie za granice przez Voipa. Trzeba bylo chyba dodatkowe 0 wykrecic czy cos takiego… Czy ktos wie jak to dzialalo, czy jeszcze funkcjonuje i jakie sa koszty??????????????????? -
Anonymous
Guest14 stycznia 2008 at 09:34Liczba postów: 141085 -
Anonymous
Guest24 marca 2009 at 01:00Liczba postów: 141085Witam,jesli chodzi o tanie rozmowy z komorki na stacjonarne za granice to sie w zupelnosci zgadzam,lepszego rozwiazania nie spotkalem jesli chodzi o voip.Aby dzwonic tanio trzeba spelnic warunki:-nr dostepowy ustawic jako darmowy w u opa gsm,-wybrac dobrego dostawce voip (polecam skype-ceny korzystniejsze niz eFon,7gr za granice brutto).Do tego jak jestes za granica i chcesz dzwonic do Polski z komorki,najlepiej kupic lokalna sim karte,wklepac nr dostepowy podany w skype dla danego kraju i dzwonic na stacjonarny w Polsce,placisz wtedy jak za loklana rozmowe w danym kraju.Uwaga Skype ma ograniczona licze krajow z nr dostepowymi.Milego gadania!
-
-
AuthorPosts