Start › Forum › Operatorzy › Operatorzy komórkowi › Play surowo karze klientów
-
AuthorPosts
-
-
-
-
Anonymous
Guest20 sierpnia 2009 at 12:05Liczba postów: 135890teraz to już wiadomo czemu play nie chciał zmieniać regulaminu – może walić swoich klientów wysokimi karami, które nie mają związku z rzeczywistością. rozumiem Pablo_0, że to uczciwe karać kwotą 2 tys za brak doładowań na łączną kwotę 20 zł? to jest uczciwość a la play i dziękuję za coś takiego
-
W tej sprawie jestem po stronie operatora. Jeśłi ktoś zobowiązuje się do wywiązywania z dwustronnej umowy, to niech to robi. Nikogo nie obchodzi, że telefon leżał w szufladzie. Nie trzeba było kupować jeśłi komuś nie pasuje, ze za nieużywanie trzeba z zobowiąań się wywiązywać.
Nie wierzę, ze kobieat niec nie wiedziała o sankcjach. Nie wierzę po prostu. Nie przeczytała regulaminu i umowy – jej problem, ale na pewno nawet najmniej doświadczony sprzedawca jej powiedział, że MUSI dołądowywać najrzadziej co miesiąc czy co ile tam jest i jaką kwotą.
Najprościej wypłakać się w makiet dziennikarzynie jakiejś, która z niczego zrobi tytuł…
Ciekawe czy jeśłi ta kobiet miałaby umowę z kimś obwarowaną karami umownymi i jej kontrahent nie wywiązałby się z umowy, nie egzekwowałaby kary umownej? Wątpię 😉
-
Anonymous
Guest20 sierpnia 2009 at 12:46Liczba postów: 135890@ wlo udajesz, czy faktycznie tak kochasz play, że nie wiesz o co chodzi? to może jednak powtórzę za artykułem: "Każda umowa i regulamin powinny zawierać jasne i zrozumiałe wyjaśnienie wszystkich opłat. Jeżeli tego zabrakło, to umowa została skonstruowana w sposób niewłaściwy i jest nieważna" – mówi Maciej Chmielowski z UOKiK.
wiem, wiem to nie jest wina play tylko uokiku, tak jak i dane na śmietniku to nie wina play ale znalazcy 🙂
-
Anonymous
Guest20 sierpnia 2009 at 14:10Liczba postów: 135890Kara jest śmieszna … A jak to była babcia która np reklamowała źle działające usługi zdenerwowała sie nie kompetencja biura i powiedziała mam to głęboko w … Kara powinna być -doladowac pozostała kwotę + max 200zł i dowiedzenia play a nie wstyd sobie robić .i nie osądzamy tutaj kobiety a zachowanie operatora które jest karygodne
-
Anonymous
Guest20 sierpnia 2009 at 16:47Liczba postów: 135890play troche przegina chyba aż za bardzo, ja kupiłem z orange telefon z upustem do umowy i jak zerwę umowę to jestem operatorowi zobowiązany do zwrotu upustu. Oczywiście proporcjonalnie do czasu korzystania z sieci i tak jak miałem upust 400 zł na telefonie to po roku korzystania płacę tylko 200 kary. Ale nie zapłace bo będę korzystał.
-
Anonymous
Guest20 sierpnia 2009 at 18:43Liczba postów: 135890 -
Anonymous
Guest20 sierpnia 2009 at 19:25Liczba postów: 135890 -
Anonymous
Guest20 sierpnia 2009 at 21:25Liczba postów: 135890 -
Anonymous
Guest20 sierpnia 2009 at 22:08Liczba postów: 135890Dla tych co się wypowiadają a nie wiedzą nic. Dla każdej podpisanej umowy kara umowna znajduje się na umowie, którą się podpisuje! Zgadzasz się podpisujesz nie to nie olewasz i idziesz do … innego operatora! jak podpisywałem umowę w Play na Onlina nie dało się nie zauważyć kary umownej na umowie chyba że masz wadę wzroku! To było pierwsze co mi się 12 mc temu rzuciło w oczy! Wtedy wolałem mieć mobilnego neta za 45 zł niż za 99 gównianego Plusa. Kij z tym że miałem mnieszy zasięg ale dawał rade. Więc nie piszcie bzdur o karach itp bo wszyscy operatorzy je stosują! Posiadam MIXa w Plusie i nie nażeka ale jak widz 79gr za połączenie to mnie kur… strzela to ma być uczciwa konkurencja?
-
Anonymous
Guest20 sierpnia 2009 at 22:57Liczba postów: 135890Kara musi być adekwatna do popełnionego czynu. Ile stracił Play skoro ta Pani nie zapłaciła? Jeżeli miała umowę z telefonem to się nie dziwię, bo pewnie to potraktowali jako zerwanie umowy. Niemniej miałem abo w Erze i takich kar nie naliczali. Zrezygnowałem z abo po karze 30PLN. W Plusie kar nie naliczają, ale blokują rozmowy. Inaczej też już bym zrezygnował z abo. W Play jak się okazuje należy czytać wszytkie dokumenty przed podpisaniem umowy. Lepiej się nie spieszyć, bo kary srogie. Wolę jednak PF i wszystko mam pod kontrolą.
-
Anonymous
Guest21 sierpnia 2009 at 06:24Liczba postów: 135890Dodam jeszcze jedno. Kolega student podpisał umowę w Play, miał za połowę ceny abonament i ileś tam minut w sieci. Minęły 4 miesiące i ktoś dzwoni do niego czemu abonamentu nie płaci ? Odpowiedź kumpla była natychmiastowa: przyślijcie mi rachunki to zapłacę, a oni że wysyłali i jeśli nie doszły to jeszcze raz wyślą.
Minęły dwa tygodnie dalej telefon, tym razem straszą, że kara, że tak nie można podpisać i nie płacić… co się okazało ? mieli błąd w jego adresie zamieszkania. On mieszkał w bloku NR 20A a wysyłali pod 20… ot cały Play nie założył na kolegę kary przez swój błąd =)
-
Anonymous
Guest21 sierpnia 2009 at 16:46Liczba postów: 135890Gormar tylko, że problem w tym, że on na umowie podany ma poprawny 20a a rachunki były wysyłane na 20, być może to wina listonosza być może źle nadawali do niego listy. nie wiem takie wydarzenie miało miejsce. Oczywiście, że ma dostęp do internetu tylko, że on tak jak my nie interesuje się wszystkim związanym z sieciami itp. czasami mam wrażenie, że on żyje bo musi… no nic 😛
-
Anonymous
Guest22 sierpnia 2009 at 08:53Liczba postów: 135890Widać Play kombinuje tak, że zastrzeżemy sobie takie kary. Przy najbliższej sposobności wypowiemy umowę weźmiemy kare umowną (a przy abo 25zł to przez dwa lata zarobią z 600zł a tak 1800zł) czysty biznes z ich strony… Sieć jest nie poważna a potem wyrzucą dane na śmietnik. Proste zasady u nich to prawda.
-
Anonymous
Guest23 sierpnia 2009 at 08:22Liczba postów: 135890 -
-
Anonymous
Guest24 sierpnia 2009 at 10:10Liczba postów: 135890Nasuwa mi się porównanie – kobieta, której pies pogryzł dziecko (oszpecone do konca życia ) została ukarana karą – 300 zł grzywny, a tu, kobieta, zapomniała o doładowaniu konta, później chciała tego dokonać i jeszcze spotkała się z zupełnym brakiem kompetencji ze strony pracownika sieci play ma być ukarana kwotą 2000 zł??? to tylko w Polsce tak może być.
-
Anonymous
Guest24 sierpnia 2009 at 19:56Liczba postów: 135890witam,ja tez podpisalem z nimi umowe,i tez mam z ta siecia same problemy,dopiero wystawia mi note.Zerwalem umowe nie z mojej winy.Powinni ta telefonie zamknac.Ale niestety takie rzeczy to…tylko w POLSCE.jak chcecie sie dowiediec co sie mnie przytrafilo albo mi doradzic jak wygrac sprawe piszcie darekwlazel@poczta.onet.pl
-
Anonymous
Guest24 sierpnia 2009 at 20:01Liczba postów: 135890podpisalem umowe w lipcu tego roku,kupilem aparat se c902,tego samego dnia oddalem go do naprawy,po 3tygodniach od ekspertyzy,stwierdzono stala wade telefonu,play musi go wymienic.Sek w tym,ze za kazdym razem gdy go sprzedawca germanosa wysyla do sieci play,to oni nie przyjmuja paczki,a bylo to juz 4razy,mijaja kolejne 3tygodnie.A ja zostalem bez telefonu ,nowego,bez tego popsutego,oraz bez kasy co kupilem go za 69zl,mam oswiadczenie sprzedawcy ze nie mam zadnego telefonu bo play odmawia mi wymiany.A przedemna byl gosciu co czeka za nokia e51,ktura mial taz miec wymieniona na nowa to czeka juz od……..kwietnia tego roku.KPINA!!!!!!!!!!!!!!!
-
Anonymous
Guest25 sierpnia 2009 at 21:03Liczba postów: 135890Tutaj musisz przycisnąć sprzedawcę. On ponosi także odpowiedizlność za wadę towaru – niezgodność towaru z umową. Olewają gwarancje to skorzystaj z kodeksowych uprawnień – omin gwarancję !!! Pismo do sprzedawcy (germanosa) napisz im co żądasz (oczywiści sprawdź przepisy prawne – zgodnie z nimi) – najlepiej napray lub wymiany na nowy !!! Mają ustawowy termin i muszą się dostosować. Jeżeli przekroczą termin to muszą załatwić sprawę tak jak żądałeś w piśmie. Jak masz wątpliwości poszukaj w necie opinii w tym temacie lub poproś o pomoc prawnika;)
-
Anonymous
Guest26 sierpnia 2009 at 20:14Liczba postów: 135890-> NIE KUPUJ TELEFONÓW W PLAY <- Kiedys juz pisalem o tej firmie ale ludzie to głupki jakich mało. Jak myslicie dlaczego inni operatorzy ERA ORANGE PLUS i inni nie obnizyli cen ?? Wiedza i analizuja co robi firemka PLAY. A klienci którzy kupują usługi za zanizone ceny niech sie modla zeby PLAY nie wylaczyl im usług jak bedą potrzebowali zadzwonić. Nie wspomne juz o jakosci polaczen DRAMAT!!!! PAMIETAJCIE –> cena to tez jakosc produktu !
-
Anonymous
Guest26 sierpnia 2009 at 20:44Liczba postów: 135890 -
Anonymous
Guest26 sierpnia 2009 at 21:03Liczba postów: 135890Kolego o nick: Irek – Chyba nie potrafisz czytać ze zrozumieniem. Pisząc " cena to też jakosc produktu " miałem na mysli koniecznosc pobierania odpowiednich oplat od uzytkownikow aby zapewnic dzialanie i rentownosc firmy. Polecam konsultacje ze studentami SGH to w przerwie na kawe wytlumacza Ci na czym polega prowadzenie firmy. A co do twojego telefonu to proponowałbym wlozyc aktywna karte w Erze. A jak nie masz kaski to tak tak za grosiki 🙂
-
Anonymous
Guest27 sierpnia 2009 at 17:55Liczba postów: 135890smiesza mnie wasze komentarze, oczywista rzecza jest ze w ofercie abonamntowej i mix trzeba płacic i kropka. Nie znam osob ktorzy udaja sie do salonu by dokonac aktywacji i zastanawiaja sie nad kara, nie płacisz to ponies konsekwencje, jak nie odpowiadam wam miesiaczne zobowiazania przejdzcie na karte.
-
Anonymous
Guest2 września 2009 at 11:12Liczba postów: 135890Czy mógł byś bardziej rozwinąć swoją wypowiedź?
Gdzie Ciebie konkretnie "okradli" ?
A co do zmian w regulaminie PLAY to właśnie doczytałem, że nowy regulamin dla klientów podpisujących umowy przed 6 lipca obowiązuje dopiero od 1.09.
Nie wiem do końca jak to ma się do wymogów prawnych, ale firma musi przestrzegać własnego regulaminu, czyli kary po 2 tyś zł do tej pory obowiązywały.
-
Anonymous
Guest27 października 2009 at 10:39Liczba postów: 135890witam!ja mam ten sam problem ale nie z mojej winy!play wysyłał rachunki z zwykłą pocztą na tyle późno że zanim przychodziły to juz były po terminie:)hehe ja nie mogłem ich zapłacic po 2 takich spóźnieniach dostałem kare i rozwiązanie umowy wysłane listem zwykłym tez po terminie:)no firma jest tak zasyfiona a w BOK pracują same dzieci kwaity popalające maryche bo za nic w swiecie dogadac sie z nimi nieszło!!!ODRADZAM PLAY wszystkim-acha jak byłem zagranicą wschodnią gdzie niema strefy EURO mowie tu o kraju Macedonia to rozmawiałem z plusa co chwile i play sporadycznie z plusa przyszło 560zł do zapłaty a z play 978zł buhauhauahuahua no szczałem jaka różnica acha a BOK męczył mnie zaraz po wjechaniu do RP czy ja wiem jak wysoki rachunek nabiłem i tak 3 dni az zapłaciłem:)
-
Anonymous
Guest7 stycznia 2010 at 12:57Liczba postów: 135890Mi też Play dowalił karę, oczywiscie zgodnie z umową, ale w jakim stylu? Wysłali jedno ostrzeżenie zwykłą pocztą a potem to już pozamiatane.
Moje fakty:
-prymitywny sposób działania(nie zadzwonią do Ciebie, że cos jest nie tak, wysyłają tylko listy)
-stosunkowo wysokie kary (w porównaniu z innymi operatorami)
-niekompetentne BOK (podają skrajnie sprzeczne informacje)
-utrudnianie kontaktu (jeżeli dostaje pismo od jakiegos "pana X" ale nie ma podanego działu w jakim on pracuje i numeru telefonu do niego, a na infolinii mówią, że nie mogą mnie z nim połączyć!!!)
-nie zależy im na kliencie długoterminowo (wolą dowalić karę, która przy ich niskich cenach da równowartosć lat płacenia abonamentu i na tym WG MNIE chcą się odbić)
-
Anonymous
Guest8 stycznia 2010 at 17:34Liczba postów: 135890ludzie ale wy glupoty piszecie nie doladowala konta za 10 zl i dostala 2 tysiace kary hahah , play moim zdaniem jest konkurencyjny kladzie na lopatki cala sw trojce (era orange plus) jezeli chodzi o zasieg to ma taki sam jak plus gdyz korzysta z ich nadajnikow – a jak podpisujecie umowe to najpier trzeba przeczytac ze zrozumieniem
-
Anonymous
Guest30 stycznia 2010 at 12:42Liczba postów: 135890Człowieku nie odpowadaj głupot co do zasięgu, że Play ma taki sam jak Plus. Mialem kiedys Plusa i problemów z zasiegiem nie było, za to z tym jeb_nym Playem non stop. To najgorsza sieć jaka mogła powstać. Inne sieci może i mają gorszą ofertę cenową, ale wolę płacić więcej, a uczciwie niż mniej i mieć od cholery problemów. A za zerwanie umowy policzyli mi 1800 zł
-
Anonymous
Guest27 lutego 2010 at 07:50Liczba postów: 135890Witam. Ludzie podpowiedzcie mi co mam zrobic bo rzekomo zostałem ukarany karą 2000zł w tym pierdolonym play ale nie dostałem żadnego pisma tylko przez telefon i przez e-meil mnie informowali o tym fakcie. a że ta sprawa już się ciągnie kilka miesiecy to obawiam się czy od tej kwoty nie naliczaja mi odsetek.
Prosze niech mi ktos podpowie co robic bo ta sprawa juz mnie wykańcza. możecie pisać na grzes00310@wp.pl
-
Anonymous
Guest4 października 2010 at 11:42Liczba postów: 135890ratunku…!!!..CO ZA BAGNO TEN PLAY…DZIECIAK DOSTAŁ NA KOMUNIE TEL W PLAY MIX …NIE WIEDZIELISMY NA CZYM POLEGA TA USŁUGA ZABLOKOWALI I JUZ BEZ ZBĘDNYCH POWIADOMIEN …POMIMO NASZYCH ODWOLAN …NIC Z TEGO …KARA UMOWNA…TYLKO ZE ROK JUZ CZEKAMY ZA JAKIMS PISMEM I NIC ….CZEKAMY DALEJ …PORABANE TO BAGNO…
-
Anonymous
Guest11 grudnia 2010 at 20:47Liczba postów: 135890Istotny jest w przedmiotowej sprawie fakt, iż abonent, który zawarł umowę promocyjną, traktowany jest gorzej od abonenta, który takiej umowy nie zawarł, gdyż nie wolno mu rozwiązać umowy przed upływem okresu, na który została zawarta. W przypadku zerwania umowy zostaje nałożona opłata dodatkowa, która jest zbyt wygórowana i zgodnie z art. 3851 pkt.1 k.c. narusza prawa i obowiązki w sposób sprzeczny z dobrymi obyczajami, rażąco naruszając interesy konsumenta (niedozwolone postanowienia umowne).
W tym miejscu należy również zauważyć, że Kodeks cywilny zawiera listę przykładowych postanowień niedozwolonych. Postanowienia umów, zastrzegające przeciwko konsumentom zbyt wysokie kary, w tym przypadku po 1500zł za każdą z umów, są niedozwolonymi postanowieniami umownymi, o których mowa w art. 3853 pkt.17 k.c. i jako takie nie wiążą klientów danego przedsiębiorcy (postanowienia takie są bezwzględnie nieważne). Zgodnie z art. 3853 pkt.16 k.c., niedozwolonymi postanowieniami umownymi są te, które nakładają wyłącznie na konsumenta obowiązek zapłaty ustalonej sumy na wypadek rezygnacji z zawarcia lub wykonania umowy.
Ponadto takie rozwiązania powodują, że konsument ma znacznie mniej swobody w podejmowaniu decyzji niż przedsiębiorca. Przykładem takiego ograniczenia swobody można
podać sytuację, w której abonent, po pewnym okresie świadczenia usług przez operatora stwierdzi, że sposób świadczenia usług mu nie odpowiada. Konsument powinien mieć możliwość podjęcia swobodnej decyzji o ewentualnym zrezygnowaniu ze świadczenia usług. Zbyt wysokie kary umowne działają na tyle odstraszająco, że ograniczają znacznie swobodę podejmowania decyzji przez abonenta.
Reasumując, w powyższym przypadku należy wziąć pod uwagę przepisy kodeksu cywilnego, który stanowi, że postanowienia umowy zawieranej z konsumentem nieuzgodnione indywidualnie nie wiążą go, jeżeli kształtują jego prawa i obowiązki w sposób sprzeczny z dobrymi obyczajami, rażąco naruszając jego interesy. Nieuzgodnione indywidualnie są te postawienia, na których treść konsument nie miał rzeczywistego wpływu. -
zwlekam juz niecaly miesiac z doładowaniem w play mix. przychodza mi sms z FOR-NET S.A że zwlekam od 439 dni z zapłata należnosci wysokosci 624 zł , a umowe zawarłem 3 miesiace temu. powiedzcie mi czy to jakaś sciema czy co, i teraz jak doładowalem wyjdee z tego bez zadnych konsekwencji ??? pomóżcie prosze. Z góry dzieki 😉
-
Anonymous
Guest14 sierpnia 2014 at 16:06Liczba postów: 135890
-
-
AuthorPosts