Start › Forum › Sprzęt › Komputery i akcesoria › Co wybrać Apple iPad czy też może Samsung Galaxy Tab?
-
AuthorPosts
-
-
-
Wydaje mi się, że iPad jest lepszy. Skoro ktoś chce tablet, to większy jest lepszy (w końcu Galaxy Tab to troszkę większy smartphone). Galaxy’m się nie bawiłem, ale iPadem w Londynie tak. I przyznam szczerze, że bardzo pozytywnie się na nim pracuje. Internet działa znakomicie, YouTube bez zacięć, filmy identycznie. Strony www otwierają się tak, jak powinny a nawigacja po nich jest natychmiastowa, dynamiczna i bardzo komfortowa. Bardzo ważne – pisze się na nim doskonale. Klawiatura jest łatwa do ogarnięcia i po kilku ruchach pisze się prawie jak na zwykłej. Problemem jest tylko wyświetlacz, na którym zostają jednak spore ślady po paluchach. Mogliby to dopracować. Ja bym wybrał iPada.
-
Anonymous
Guest3 grudnia 2010 at 07:41Liczba postów: 135722 -
Anonymous
Guest3 grudnia 2010 at 09:46Liczba postów: 135722To, który tablet wybrać to już raczej kwestia gustu i preferencji.
Ja od kilku dni jestem właścicielem Samsunga Galaxy Tab, ale wcześniej bawiłem się Ipadem, – chodź przyznaję, że było to raptem kilkanaście godzin – i pozwoliło mi mimo wszystko podjąć decyzję.
Ostatecznie wybrałem Samsunga bo dla mnie jest on bardziej mobilny i wygodniejszy, jest trochę mniejszy od Ipada a przez to i lżejszy (po godzinie zabawy IPadem czułem zmęczenie nadgarstków), dodatkowo dla mnie na plus jest to, że posiada „pod” ekranem te dedykowane przyciski, bez nich na IPaddzie czułem sie trochę zagubiony gdy przyszło wrócić do poprzedniej strony, albo wyjść z aplikacji w ktorej trudno było znaleźć przycisk wyjścia, itp. Bateria z kolei też wydaje mi się wydajniejsza w Samsungu, aczkolwiek akcelerometr w Ipadzie jest wrażliwszy, (być może można to ustawić ale ja takiej opcji w Samsungu nie odkryłem).
Dodatkowo IPad wymaga karty mni SIM, a w Polskich realiach chyba tylko Orange takimi obecnie dysponuje (a skoro jest monopolistą to i może dyktować ceny tych miniSIM, aczkolwiek od razu mówię, że tego faktu nie sprawdzałem). W Samsungu mogę włożyć „normalny” starter dowolnego operatora i śmiga po 2G,3G. (co nie jest bez znaczenia gdy chce wykonać videocall-a i co jest dosyć wygodne ponieważ w Samsungu są dwie kamerki (tej z przodu do video rozmów brak w Ipadzie)
Warto chyba też wspomnieć o systemie, Samsung ma Androida Froyo2.2 z juz zapowiedzianą bezpłatną aktualizacja do kolejnej wyższej wersji Androida – Gingerbread z tysiącami bezpłatnych aplikacji do ściągnięcia , a w mojej ocenie z Ipadem jest trochę tak jak z Blackberry są na niego świetne aplikacje ale głównie płatne po okresie wygaśnięcia Triala. Chociaż to charakterystyczne dla produktów z Ameryki i przeznaczonych głównie na rynek amerykański. -
Anonymous
Guest24 grudnia 2010 at 01:32Liczba postów: 135722[quote]słaby bardzo artykuł spodziewałem się jakiegoś porównania a tu nie miarodajne ankiety na 65 osobach … postarajcie się a nie robicie tytuły w stylu faktu [/quote]
jest wiele prownan w sieci tych dwoch urzadzen, jak do niedawna jedynych tabletow na rynku,
w nich sa rozne kwestie analizowane, i nie mozna okreslic wg mnie ktory jest lepszy, bo to kwestia tego czego sie oczekuje i szuka -
Anonymous
Guest24 grudnia 2010 at 01:34Liczba postów: 135722[quote]artykuł bez sensu. Galaxy tab jest na rynku od m-ca a iPad od 10 ciu. Bawiłem się oboma padami i stwierdzam, że do zabawy w domu (medialnie) lepszy jest iPad a bardziej funkcjonalny i wszechstronny, nie mówiąc o mobilności jest Galaxy. Wybrałem zdecydowanie Samsunga. [/quote]
i twoje podsumowanie jest fajne
dodalbym do tego ze ipad jest niemobilny przez wielkosc, a samsung jest tez telefonem, co znacznie przemawia na jego korzysc -
Anonymous
Guest24 grudnia 2010 at 01:37Liczba postów: 135722[quote]w ipadzie w ogóle nie ma kamerki i tak jak mówisz minisim jest praktycznie niedostępne. z tą mobilnością, baterią i 2G/3G to jest argument większości kupujących. ja też kierowałem się głównie tym. ipad na polskim rynku i dla polskiego klienta nie ma szans się przyjąć. [/quote]
juz nie pamietam czy wifi czy 3g ale jedno z nich jest opcja w ipadzie, tylko w drozszych wersjach, w samsungu oba sa standardem, tak jak i slot SD i GPS
-
-
AuthorPosts