Start Forum Rynek Rozliczenia i płatności W Biedronce zapłacimy telefonem komórkowym

Viewing 15 reply threads
  • Author
      Keymaster
      Liczba postów: 31072

Jak dowiedziała się Wirtualna Polska, Biedronka ma własny pomysł na eliminację gotówki z obiegu. Wspólnie z firmą ICP Polska pracuje nad systemem płatności mobilnych. Na razie nie wiadomo jaki bank będzie obsługiwać płatności.

Pełna treść artykułu dostępna tutaj: W Biedronce zapłacimy telefonem komórkowym

• Anonymous
      Guest
      Liczba postów: 141148

To jakaś hipokryzja ze strony biedronki. Do dzisiaj w żadnym sklepie biedronki nie można płacić kartą, bo szkoda im kasy na terminale.

• Anonymous
      Guest

Kolejna wirtualna portmonetka, która zamraża nam pieniądze. Za dużo lipa, bo mogą procentować w tym czasie na zwykłym koncie bankowym. Za mało – też lipa, bo pójdziemy do biedronki, a okaże się, że wydamy więcej niż mamy i zonk.

• Anonymous
      Guest

Nie na terminale tylko zlodziejskie prowizje sięgające 1,5-1,7 % transakcji

• Anonymous
      Guest

Już widzę biedotę – czyli główną klientelę Biedronki, jak płaci smartfonem, to chyba jakiś surrealistyczny żart… ;D

• Anonymous
      Guest

to dzięki biedronce wszyscy się dowiedzielismy, ze koszty (dla sklepow) korzystania z karty sa najwyższe w Europie !! roznice sa kilkukrotne, operatorzy kart twierdzili, ze bez wysokich prowizji nie będzie się rozwijal bezgotówkowy handel i nowoczesne formy platnosci. Biedronka chce pokazac, ze bez kart, dużo nowocześniej, można placic bezgotówkowo. Zasilenie „telefonu” oczywiście tak jak karta, masz konto w banku i płacisz karta lub telefonem

• Anonymous
      Guest

Fakt , oplaty interchange sa w Polsce, zawyzone . Jednak wszystkie duze sieci maja te oplaty indywidualnie negocjowane , sporo nizsze niz srednie 1,7% Coroczny PRZYROST zyskow Biedronki to kilkanascie % Czy roczne koszty rzedu 0,5% to tak duzo dla tej sieci? To moze nie beda placic np za prad bo to tez koszty. Przypominam, ze w kiesz eniach Polakow znajduje, sie ok 32 mln kart platniczych . Dzis nawet zasilki dla bezrobotnych ,czy socjalne wyplacane sa na konta . Pazernosc Biedronki jest lekcewazeniem klientow

• Anonymous
      Guest

Nie gorączkujcie się 🙂 Mam trochę więcej informacji na ten temat. Wg mnie Biedronka dobrze kombinuje. Testy przeprowadzane były na komórkach z Java i dostępem do Internetu. Co z tego wyjdzie… zobaczymy.

• Anonymous
      Guest

Wszyscy się się tak pchają na te konta bankowe i karty płatnicze… a czemu by nie brać z konta użytkownika prepaid ?
      Przykład: Kowalski (ma na koncie np. 100zł w prepaid) idzie do sklepu np. takiej Biedronki > pakuje produkty do koszyka/wózka > podchodzi do kasy i kasjer(ka) skanuje kody kreskowe produktów i sumuje koszt zakupów na np. 50zł, po czym urządzenie do płatności generuje kod transakcji > Kowalski na swoim telefonie wpisuje kod USSD np. *729*kod transakcji# i zatwierdza następnie system wyświetla dane sklepu (np. nazwa i adres) i prosi Kowalskiego o autoryzację kodem PIN > Kowalski podaj kod i zatwierdza go > Kasjer(ka) otrzymuje informacje o zapłacie > Kowalski z uśmiechem na twarzy wraca do domu z zakupami 🙂

Opcja wydaje mi się lepsza byłaby ona ogólne dostępna dla dzieci, dorosłych i ludzi starszych. Wystarczył by jedynie telefon a nie telefon z systemem Android czy obsług płatności NFC.

• PROZAK
      Participant
      Liczba postów: 1972

Ale kombinacje robią w biedronce. Moim zdaniem wystarczą bankomaty na terenie sklepu i po problemie z gotówką. Niech jeszcze wzorem Tesco wstawia samoobsługowe kasy, pozwalniają ludzi, zostawiając z 3 osoby aby dowoziły towar i na pewno będą mieli większe zyski.

• Anonymous
      Guest

niech najpierw postawią terminale na karty płatnicze a potem eksperymentują z nowinkami technologicznymi z których i tak niewielu skorzysta

• Anonymous
      Guest

na bank będą sprzedawać jakieś uwniane smartfony którymi ludzie mieliby płacić 🙂

• Anonymous
      Guest

co za problem, w każdej Biedronce w której byłem stoi za to bankomat z którego można wypłacić gotówkę bez prowizji

• KyokoMai
      Member
      Liczba postów: 143

Ale dyskusja… ja nie byłem w Biedronce od dobrych kilku lat. Powód? Konieczność płacenia gotówką. Nie ma niczego gorszego niż brak wyboru. Tak samo było swego czasu z LIDLem i Netto. Odkąd można, wolę jechać na drugi koniec miasta i zapłacić kartą lub naklejką zbliżeniową niż do Biedronki, która leży kilkaset metrów od mojego domu. Jeśli to wprowadzą, to wielki ukłon. Zmienię swoje nastawienie już od pierwszego dnia. Jakoś mam większą kontrolę nad pieniądzem elektronicznym niż fizycznym. W przypadku tego pierwszego ładnie wszystko zliczam i jest zawsze ok. W przypadku gotówki, ile bym nie miał w kieszeni, ona już dla mnie nie istnieje – tylko wydawać… nawet na największe pierdoły. Wprowadźcie, Biedronko!

• Anonymous
      Guest

Biedronka niech najpierw wprowadzi możliwość płatności kartą poprzez PIN i zbliżeniowo, a dopiero później niech się zastanawiają nad płatnością telefonem/NFC.

• megryan
      Member
      Liczba postów: 8

Biedronka nie wprowadzi płatności kartą bo im się to zwyczajnie nie opłaca. Dlatego też przy chyba niemal każdej Biedronce postawiono bankomaty, żeby ułatwić klientom dostęp do gotówki jakże potrzebnej do robienia zakupów…

Viewing 15 reply threads
Reply To: W Biedronce zapłacimy telefonem komórkowym
Your information: