Start › Forum › Operatorzy › Operatorzy komórkowi › UKE dyskryminuje wielkich operatorów?
-
AuthorPosts
-
-
Anonymous
Guest24 marca 2009 at 16:14Liczba postów: 135707Też czuję się dyskryminowany, ale przez Wielkich Operatorów, jako klient.
Dyskryminowany przez:
– zagmatwanymi cennikami i kłamstwami w stylu "dla wszystkich"
– złodziejstwem przez zdzieranie kasy z konta, a nie nformowaniu o wygaśnięciu pakietu
– simlockami w abonamencie
– promocjami "do odwołania" kończącymi się po miesiącu
– prezentacją nowych ofert, które są gorsze od starych
– awariami po których nie słuchać przepraszam ani pocałuj mnie w dupę
– niedoinformowanymi rzecznikami prasowymi
– prezesami przekonanymi o wyższości swojej oferty nad innymi
-
Anonymous
Guest24 marca 2009 at 16:15Liczba postów: 135707 -
Anonymous
Guest24 marca 2009 at 17:20Liczba postów: 135707Klienci raczej nie uciekają, Play jest ciągle dość niszowym operatorem. Od początku swojego istnienia jest faworyzowany: choćby naliczaniem wyższych stawek MTR. To, że wywołali wojnę cenową- to dobre zjawisko. Na razie zareagowała Heyah i sim+. Szczerze mówiąc taki Orange czy Era bazują głównie na tanich wewnątrzsieciowych, choć np. w TT poza sieć jest taniej, niż w Orange. Play wyszedł z równą taryfą, która uzytkownikom tych gigantów nie zawsze wyjdzie oszczędniej.
-
Anonymous
Guest24 marca 2009 at 17:54Liczba postów: 135707Ale oczywiście teraz sa za Play, bo ma swietną, fantastyczną wręcz ofertę, bo caluje nas w d… na kazdym kroku, bo robi bardzo dużo szumu, wykorzystując przy tym internautow, ktorzy nawet nie zdają sobie z tego sprawy.
Tylko, ze tak na prawdę klienci W3 nie są zainteresowani zmianą operatora. Powiedzmy, że tym co się dzieje na rynku jest zainteresowanych moe milionosób: tych którzy czytają fora, serwisy, itp. Takich na prawdę zainteresowanych, orientujących sie w ofercie poszczególnych opów moze jet 1/10 tychze.
Jeśli pójśc na ulicę i zapytać przechodnia ile płaci za minutę (dokładnie, co do grosza) to nie będzie w stanie powiedzieć, więc jego nic nie obchodzi co mu jest w stanie zaoferować, nie będzie w stanie go przyciągnąc.
Dotyczy się to zwłaszacza klientówa bonamentowych, którzy, którzy jeszcze mniej orientują sie wcennikach, bo mają bezpłatne minuty itp.
klient prepaida z reguły ustala sobie: wydaje na rozmowy np. 50 zł i jesli sie w nich mieszcze jest ok, jeśli nie to dzwonie mniej.
I tu jest pies pogrzebany.
Ps. do redakcji serwisu:
Czy okno do wpisywania komentarza mogłoby być większe, bo ciężko jest śledzić całośc tekstu
-
-
Anonymous
Guest24 marca 2009 at 18:36Liczba postów: 135707Powiedzmy sobie szczerze, dwukrotnie wyższy MTR do Playa to faktycznie dyskryminacja. To najjaśniejszy przykład, a podejrzewam że spora część z nich nie jest znana opinii publicznej.
Osobiście uważam, że stawki mamy podobne do starej Unii (po przeliczeniu z euro na pln) tylko za mało w tym stosunku zarabiamy 😉
A poważnie, to przecież można trochę spuścić z cen, pytanie pojawi się o sens ekonomiczny dotowania słuchawek.
Playowi producenci dokładają więcej, bo mają największy przyrost klientów a każdy producent chce mieć udział w rynku
-
Anonymous
Guest24 marca 2009 at 19:54Liczba postów: 135707gdybym miał liczyć każdy grosz to przestał bym dzwonić z komorki. Co do dyskryminacji to jest fakt, nie mam ochoty zmieniać sieci z Ery i równiez nie mam ochoty dofinansowywać playa więc na playa nie dzwonię jak wim kto go ma 🙂
co do uke to przetargi wyglądają faktycznie dziwnie w końcu do budżetu wpływa 2x mniej kasy z tego tytułu !!!
-
Anonymous
Guest24 marca 2009 at 20:19Liczba postów: 135707W tym tez jest troszke prawdy. Wszyscy operatorzy maja do Play drozej przez stawki MTR. Trudno darmo aby to zmieniac siec tylko dlatego. Albo wybiera sie pod takim wzg albo ja mam taniej, albo inni maja drozej do mnie. W moim przypadku zmiana operatora z w3 jest nie rentowne. Stawki Play mam nadzieje w koncu zostana wyrownane. Druga sprawa oferty pre, Play Fresh daje niby 29gr do wszystkich ale jak my chcemy do nich zadzwonic to juz placimy kolo 70gr i to z kazdego innego opa. Heyah teraz zaoferowala swoja odpowiedz gdzie daja 25gr z wyjatkiem Play, ale gdyby stawki byly rowne to i do Play bylo by 25gr a to az o 4gr mniej na kazdej minucie:) Jest jak jest ale 2lata na innych stawkach to faktycznie przy dlugo i daltego operaotrzy sie burza.
-
Anonymous
Guest24 marca 2009 at 20:35Liczba postów: 135707najbardziej dziwi mnie zdanie osób sadzac po nickach nieczęsto przebywajac na telixie,ale co tam.prawdy jest w tym tyle ze jest kryzys,a opy nie chca go bardzo odczuc,wiec pretexty o tym ze mtr malaje a euro wzroslo to nie zmienimy cen za min bo fony kupujemy w euro,moze i ma sens ale do pewnych granic,u nas taki oliglopol z obecnym i przyszlym kosztem mtr do p4 radzi sobie doskonale i niech nie gadaja ze im zle.mam socjalny u rodziców tam 1min kosztowala 2,98 bodaj na komorki jeszcze 1,5 temu i stawka okolo 2pln na kom byla przez wiele lat stawiania gsm standardem.tylko ze wtedy nie bylo rozwinietego u nas systemu regulacji na tyle by wtedy sie tym martwic.startowali ze 3.mtr mieli taki sam.postawili siec gsm,gprs/edge,teraz 3g/hsdpa.zarobek 3 na transmisji danych zniweluje niski mtr w "przychodach"-to bardzo sprytnie uczynil ptk centertel-w dokumentach ksiegowych bardzo ladnie zmniejszyli ksiegowi wolumen mtr ,majacy wplyw na realne zyski.play musi stawiac infrastrukture.MY za to zaplacimy-klienci
-
Anonymous
Guest24 marca 2009 at 20:49Liczba postów: 135707 -
Anonymous
Guest24 marca 2009 at 22:53Liczba postów: 135707Po pierwsze
Radzę niektórym kolegom zapoznać się po co jest stawka MTR i dlaczego Play ma ją wyższą i czy Play w tej chwili na tym ZARABIA. A jeżeli nie zarabia to dlaczego?
I zadać sobie pytanie czy Play inwestuje czy nie.
Po drugie
Wszyscy mówią o MTR od czasu kiedy Play przyszedł i pozamiatał na rynku prepaid. Jakoś wcześniej przy stawkach 90gr, 80gr, 70gr nikt się nie burzył. Wy pewnie też nie. Może odpowiecie sobie dlaczego? Teraz płaczecie, że do Play drogo (np. Bastian). A do innych jak jest teraz i jak było przedtem?
Po trzecie
Jeżeli w TT przez pakiety z podwójnym doładowaniem Era dumpingowała ceny to było dobrze tak? Jak miał z tym walczyć mały Play? Po prostu wprowadził uczciwą i prostą taryfę 0,29PLN i już wielkie halo! A teraz poprzez Heyah Era ponownie zdumpingowała rynek (tylko przy doładowaniach 50PLN/msc) to już jest OK? Przecież widać gołym okiem, że trójca szaleje, żeby P4 WYKOŃCZYĆ.
Zyskaliśmy jak na razie tylko my KLIENCI.
Po czwarte
Przestańcie w końcu płakać nad W3 i pisać jaki ten Play niedobry bo do niego drożej. Ja jako KLIENT jestem zadowolony i cieszę się, że ta sieć jest promowana, bo to jedyny sposób na ruchy cenowe w dół w naszym polskim grajdołku.
-
Anonymous
Guest24 marca 2009 at 23:12Liczba postów: 135707 -
Anonymous
Guest24 marca 2009 at 23:19Liczba postów: 135707Na tych wszystkich stawkach MTR, W3 przecież i tak nie traci jeśli mają wyższe stawki do Playa, tylko klienci do tego dopłacają, więc im to pasuje i nie zmienią tego kosztem swoich przychodów. Coś tam czasem stękają, ale i tak naprawdę jest im jest to na rękę bardziej niż wyrównanie stawek MTR.
-
Anonymous
Guest24 marca 2009 at 23:45Liczba postów: 135707W sumie niektórzy mają trochę racji. Ja jestem przywiązany do swojego numeru w orange i nie myślę o zmianie opa bo do tego się przyzwyczaiłem. Mieszcze się w swojej kwocie jaką przeznaczam na zasilenie i mi styka. Co innego natomiast jeżeli chodzi o internet. Tutaj już przed zakupem prześledziłem oferty i to co opy oferują. Orange niestety odpadł i zdecydowałem się na iplusa i jest bardzo zadowolony z decyzji. Czasami zmiana jest dobra, trzeba tylko wiedzieć na co zmieniać.
-
Anonymous
Guest26 marca 2009 at 18:04Liczba postów: 135707Play walczy o klientów- na pewno głównym wyznacznikiem Playa nie jest dobro klientów, tylko efekt finansowy. Play zmniejszył stawki do innych sieci, inne sieci nie mogą zmniejszyć stawek do Playa- i to jest ta "nierówność traktowania". Ale też rewolucja cenowa rozpoczęta przez Play w ciągu kilku dni sprawiła, że Play Fresh jest po prostu kolejną, zwyczajną ofertą, której odpowiednik można znaleźć gdzieś indziej. Na razie tylko Orange jeszcze nie wypowiedziało się jakąś konkretną ofertą w tej wojnie cenowej. Posunięcie Ery i zmniejszenie stawki w usłudze godzina za grosze z 99gr do 29gr na pewno zatrzyma rzesze ludzi w TT. Bo w cenie 29gr mogą rozmawiać do oporu do ery i na stacjonarne (znacznie szerszy ilościowo segment, niż użytkownicy Play’a), a Play daje w tej cenie tylko 1 minutę.
-
Anonymous
Guest27 marca 2009 at 00:33Liczba postów: 135707Bruno – dla uściślenia na stacjonarne Play Fresh daje w tej cenie 6 minut (pakiet minut). 🙂
Play Fresh nie jest TYLKO zwyczajną ofertą. Nadal wyznacza jaki powinien być standard w ważności konta i jego przedłużaniu oraz prostocie konstrukcji. Pozostali TYLKO usiłują coś zrobić, ale nie jest to już tak przejrzyste. A ta taryfa też ma swoje kolce. Można się w pewnych przypadkach mocno zdziwić. Powiedz mi kiedy będzie znowu doładowanie 2xTT? Bez tej pewności TT NIGDY nie zdobędzie mojego portfela. Nie lubię czekać na ochłapy.
-
Anonymous
Guest29 marca 2009 at 15:44Liczba postów: 135707Zazwyczaj podwójne doładowanie jest 2 razy w roku. Było w grudniu, i styczeń/luty.
Play jest nieproporcjonalnie lepiej traktowany przez UKE, niż pozostali operatorzy. Idzie na ilość, nie na jakość. Fresh był impulsem do dalszych zmian i tylko na tym skończy się jego funkcja. Inne taryfy też są przejrzyste. Sim+- włączasz profil "taniej do wszystkich" i masz możliwość wybrania choćby nielimitowanych rozmów z wybranym numerem. W TT po prostu aktywujesz sobie gzg- i masz spokój. To są przejrzyste oferty.
Co do długiego terminu ważności konta- moim zdaniem nie jest to tak bardzo potrzebne. To tylko zakłamywanie liczby aktywnych kart sim. Jeśli ktoś faktycznie korzysta z prepaid- doładowuje konto. Bo bez kasy nie da się dzwonić. Moim zdaniem- to posunięcie Play mające na celu fikcyjne zwiększenie liczby użytkowników, nie dobro użytkownika. Czy Play wyznacza te trendy? Sądzę, że Mobilking był pierwszy w tej dziedzinie. A Play podpatruje rozwiązania. Równa taryfa była też pierwsza w Heyah 😉 Proste zasady w Play? Nie prostsze, niż u innych operatorów.
-
AuthorPosts