-
AuthorPosts
-
-
Model C5 to tańsza wersja biznesowych smart fonów GSM/ HSDPA opartych na systemie Symbian 9.3 S60 serii „E” firmy Nokia. Telefon umożliwia utrzymać stały kontakt przez e-mail, komunikatory internetowe i sieci społecznościowe oraz pozwala na przeglądanie mobilnego Internetu.
Pełna treść artykułu dostępna tutaj: Test Nokia C5
-
Anonymous
Guest16 września 2010 at 09:57Liczba postów: 141080W wyniku tygodniowego generalnego testu jaki przeprowadziłem mogę stwierdzić iż jest to świetny telefon. Skoro gruntowny test to obejmował także GPS i push e-mail. Test nawigacji GPS był przeprowadzany między innymi podczas trasy obejmującej 1500 km (aglomeracje, teren słabo zurbanizowany, teren górzysty). Mimo, że ekran ma 2,2″ to wszystko na nim było wyraźnie widoczne w każdych warunkach pogodowych – telefon był umieszczony w samochodowym uchwycie uniwersalnym, który to uchwyt przymocowany był do szyby samochodu za pomocą przyssawki. Testując nawigcję tego telefonu chciało się tylko klaskać, ale nie mogłem tego robić bo musiałem mieć ręce na kierownicy. A-GPS działa niezależnie od operatora. Do push e-mail nie można mieć słowa zarzutu – trzeba mieć oczywiście na względzie, że nie biorąc pod uwagę czytania i wysylania e-maili musimy mieć pakiet internetowy do 20-25 MB. Duży dobry pakiet internetowy możemy na rynku znaleźć.
-
Anonymous
Guest16 września 2010 at 13:50Liczba postów: 141080Aparat foto Nokii C5 robi niezłe zdjęcia jak na aparat foAparat foto Nokii C5 robi niezłe zdjęcia jak na aparat foto w telefonie (są one lepsze niż w przypadku zdjęć zrobionych aparatem foto Nokii E52). Spowodowane jest to tym, że korzysta on z technologii EDOF ustawiania ostrości (bez poruszania soczewek). Jeśli mamy potrzebę sfotografowania jakiegoś dokumentu drukowanego czy pisanego to możemy to zrobić – sfotografowany tekst bez problemu odczytamy w komórce czy innym medium np. w laptopie. Najbardziej skomplikowane opracowania w formacie PDF są bezbłednie odtwarzane.to w telefonie (są one lepsze niż w przypadku zdjęć zrobionych aparatem foto Nokii E52). Spowodowane jest to tym, że korzysta on z technologii EDOF ustawiania ostrości (bez poruszania soczewek). Jeśli mamy potrzebę sfotografowania jakiegoś dokumentu drukowanego czy pisanego to możemy to zrobić – sfotografowany tekst bez problemu odczytamy w komórce czy innym medium np. w laptopie. Najbardziej skomplikowane opracowania w formacie PDF są bezbłednie odtwarzane.
-
Anonymous
Guest16 września 2010 at 14:12Liczba postów: 141080Jeśli chodzi o GPS to pozycja jest szybko ustalana nawet w mieszkaniu w bloku (zdarza się, że sygnał osiąga wówczas nawet 80% mocy). Trasa może być ustalana według naszego uznania (możemy np. wyłączyć branie pod uwagę dróg gruntowych czy dróg płatnych, możemy wybrać trasę najszybszą czy najkrótszą itd). Jeśli będziemy pracować w trybie offline z internetu nie będą brane żadne mapy (tak więc będzie pobierane 0 KB), a będą wykorzystywane te które są wgrane na kartę pamięci – korzystając np. z laptopa i internetu stacjonarnego co jakiś czas możemy aktualizować mapy (ta operacja trwa około jednej godziny) a także dogrywać mapy tych krajów, których nie zostały wgrane. Jeśli z jakichś powodów nie skęcimy tam gdzie wskazuje nawigacja, to automatycznie i błyskawicznie wskazywana jest trasa alternatywna. Korzystanie z A-GPS powoduje pobieranie śladowych ilości danych z internetu. Jeśli A-GPS wyłączymy nie będą z internetu pobierane żadne dane. Jesteśmy ostrzegani przed fotoradarami. System prowadzenia głosowego działa bez zarzutu, poza tym nie musimy korzystać ze słuchawek gdyż głos lektora wydobywający się z głośnika telefonu jest wyraźny i dobrze słyszalny.
-
Anonymous
Guest16 września 2010 at 14:31Liczba postów: 141080Chochlik spowodował poprzestawianie tekstu dotyczącego pracy aparatu foto Nokii C5 i nie tylko, a więc powtórka tekstu – aparat foto Nokii C5 robi dobre zdjęcia jak na aparat foto telefonu. Są one lepsze niż te wykonywane aparatem foto Nokii E52 – jest to spowodowane tym, iż aparat foto Nokii C5 ostrzy w technologii EDOF (bez poruszania soczewek). Możemy zrobić zdjęcia dokumentów drukowanych czy pisanych, a tekst bez problemu odczytamy w komórce czy innym medium np. w laptopie. Najbardziej rozbudowane dokumenty PDF są odczytywane bezbłędnie. Szczegółów innych jest mnóstwo, ale jeden czy kilka postów to zbyt duże ograniczenie, aby o nich napisać. Można dodać negatywy – utrudniony sposób wyjmowania karty pamięci i baterii. Jeśli ktoś ten telefon chce mieć w pokrowcu, to bardzo ładnie on wygląda w ekskluzywnym skórzanym pokrowcu Krusell. Nie jeden człowiek mniejszego czy większego biznesu będzie z tego telefonu zadowolony.
-
Anonymous
Guest2 października 2010 at 08:27Liczba postów: 141080mam problem z nawigacja jezeli wybiorę sobie jakieś miejsce docelowe to pojawia się napis „oczekiwanie na gps” i na dole na pasku widnieje 0.0kb (chyba o jakies pobieranie chodzi) nastepnie właczyłem menu->ustawienia->akt.oprogr i wybrałem Mapy Ovi z bezpłatna… zaznaczyłem uruchomiłem aktualizacje cała się sciągneła i nastepnie rozpoczeła się instalacja i pojawił sie komunikat „nie zainstalowano 1 aktualizacji” co zrobic aby nawigacja działała??
-
Anonymous
Guest11 grudnia 2010 at 14:48Liczba postów: 141080 -
Anonymous
Guest9 stycznia 2011 at 20:39Liczba postów: 141080
-
-
AuthorPosts