Start Forum Sprzęt Sieci komputerowe Recenzja Linksys WAG120N i Linksys WRT160NL

Viewing 11 reply threads
  • Author
      Keymaster
      Liczba postów: 31072

W naszym redakcyjnym laboratorium tym razem znalazły się dwa urządzenia do budowy domowej sieci bezprzewodowej firmy Linksys. Model Linksys WAG120N i Linksys WRT160NL należą do serii produktów konsumenckich Cisco.

Pełna treść artykułu dostępna tutaj: Recenzja Linksys WAG120N i Linksys WRT160NL

• Anonymous
      Guest
      Liczba postów: 141076

Cena WAG120N ok. 200 zł, za WRT160NL zapłacimy 250 zł.

Raczej odwrotnie.

• Anonymous
      Guest

Mam używam, bardzo dobry sprzęt

• Anonymous
      Guest

Wcale nie fajny ten ruter ma problem z dostepem przez internet na ten ruter i z przekierowaniem portow pow.10000 do rejestratora do kamer

• Anonymous
      Guest

120 nie posiada anten zewnętrznych – u mnie w domu nie komunikuje sie z kartą sieciową USB z tej samej serii Linksysa przez dwie ściany… siła sygnału jest niższa niż z netgeara u sąsiada z góry położonego dokładnie nad moim Linksysem… da się to jakoś przerobić i dołożyć antenę zewnętrzną?

• Anonymous
      Guest

Miałem poprzednio belkina ale oddałem bo przerywał połączenie i rwał wifi zakupiłem linksysa i naprawde jestem zadowolony .Bezproblemowa instalka i chula jak złoto co do zasięgu nie sprawdzałem ale w moim przypadku to co jest wystarcza ogólnie same plusy

• Anonymous
      Guest

Wiadomość dla tych, co szukają routera do UPC. Router dobrze działa z UPC po podłączeniu do modemu kablowego. Wcześniej trzeba jednak koniecznie dokonać aktualizacji firmware do wersji 1.0.12 (taka akurat była na stronie linksysa gdy pisałem tekst, a mój routerek miał wersję 1.0.1). Bez tej czynności port ethernetowy nr 1 działa jako zwykły port LAN, a powinien działać jako WAN. Mam łącze 15 Mbit/s i router bez problemu na speedtest.pl wyciąga taką prędkość przez sieć WiFi. Torrent działa dobrze. Przekierowanie portów dziecinnie proste. Cały interfejs obsługi jest po polsku. Router działa stabilnie, ale nie testowałem go z neostradą ani z przez LAN. jednak po co mi LAN jeśłi to router Wifi?

Wady. Mizerny zasięg. Sygnał ma problem z przebiciem się przez dwie ściany w tym jedną gipsową. Obawiałem się tego przy zakupie routera, bo przerabiałem ten temat z liveboxem T i niestety potwierdziły się moje obawy. Linksys działa lepiej tzn. ma silniejszy sygnał i lepszą czułość niż livebox, ale wystarczają one tylko z pokoju do pokoju. Nie polecam zakupu do domów i dużych mieszkań chyba że router będzie stać dokładnie w centrum mieszkania.

• Anonymous
      Guest

Ten ruter ma JEDNA ale bardza wielka wade jak dla mnie.
      Nie da sie odczytac parametrów lini.

PADAKA I PORAZKA NA MAXA.

• Anonymous
      Guest

[quote]Ten ruter ma JEDNA ale bardza wielka wade jak dla mnie.
      Nie da sie odczytac parametrów lini.

PADAKA I PORAZKA NA MAXA. [/quote]

Zapomniałem dodać że chodziło mi o model wag120n
      160n ma juz ta mozliwosc ale jest ukryta.

• Anonymous
      Guest

Mam WAG120N i jako laik nie miałem z nim problemów. Wszystko działa jak trzeba: 2 lapki na WiFi i TV na kablu

• Anonymous
      Guest

Parametry lini Cisko wag120n
      http://192.168.1.1/setup.cgi?next_file=adsl_driver.htm
      jak widać można odczytać

• Anonymous
      Guest

Do tej pory zawsze bazowałem na routerach linksys i byłem bardzo zadowolony. Teraz posiadam router WRT160nl. ODRADZAM WSZYSTKIM, to straszne badziewie. Wiesza się bardzo często, tj. sieć działa, ale nie da sie do routera zalogować. Dodatkowo, port USB nie działa z pendrive, nie da się go sensownie używać. W moim przypadku jeden pendrive został przeformatowany i nie da się go w żaden sposób ponownie sformatować pod fat lub ntfs. Dodam, że sam router też go nie obsługuje poprawnie. Sprawdziłem kilka pendrivów i żaden nie działał tak jak powinien. Nie zaryzykowałem podłączenia dysku zernętrznego na USB.
      Zasięg też kiepski, mimo 2 anten zewnętrznych. Ogólnie KICHA pełna.
      UNIKAJCIE TEGO ŚMIECIA, lepiej zostać przy starszych urządzeniach, np. WRT54GP.

Viewing 11 reply threads
Reply To: Recenzja Linksys WAG120N i Linksys WRT160NL
Your information: