Start › Forum › Sprzęt › Sieci komputerowe › Recenzja Linksys WAG120N i Linksys WRT160NL
-
AuthorPosts
-
-
W naszym redakcyjnym laboratorium tym razem znalazły się dwa urządzenia do budowy domowej sieci bezprzewodowej firmy Linksys. Model Linksys WAG120N i Linksys WRT160NL należą do serii produktów konsumenckich Cisco.
Pełna treść artykułu dostępna tutaj: Recenzja Linksys WAG120N i Linksys WRT160NL
-
Anonymous
Guest10 lutego 2010 at 08:01Liczba postów: 141076120 nie posiada anten zewnętrznych – u mnie w domu nie komunikuje sie z kartą sieciową USB z tej samej serii Linksysa przez dwie ściany… siła sygnału jest niższa niż z netgeara u sąsiada z góry położonego dokładnie nad moim Linksysem… da się to jakoś przerobić i dołożyć antenę zewnętrzną?
-
Anonymous
Guest1 kwietnia 2010 at 15:45Liczba postów: 141076 -
Anonymous
Guest23 kwietnia 2010 at 19:45Liczba postów: 141076Wiadomość dla tych, co szukają routera do UPC. Router dobrze działa z UPC po podłączeniu do modemu kablowego. Wcześniej trzeba jednak koniecznie dokonać aktualizacji firmware do wersji 1.0.12 (taka akurat była na stronie linksysa gdy pisałem tekst, a mój routerek miał wersję 1.0.1). Bez tej czynności port ethernetowy nr 1 działa jako zwykły port LAN, a powinien działać jako WAN. Mam łącze 15 Mbit/s i router bez problemu na speedtest.pl wyciąga taką prędkość przez sieć WiFi. Torrent działa dobrze. Przekierowanie portów dziecinnie proste. Cały interfejs obsługi jest po polsku. Router działa stabilnie, ale nie testowałem go z neostradą ani z przez LAN. jednak po co mi LAN jeśłi to router Wifi?
Wady. Mizerny zasięg. Sygnał ma problem z przebiciem się przez dwie ściany w tym jedną gipsową. Obawiałem się tego przy zakupie routera, bo przerabiałem ten temat z liveboxem T i niestety potwierdziły się moje obawy. Linksys działa lepiej tzn. ma silniejszy sygnał i lepszą czułość niż livebox, ale wystarczają one tylko z pokoju do pokoju. Nie polecam zakupu do domów i dużych mieszkań chyba że router będzie stać dokładnie w centrum mieszkania.
-
Anonymous
Guest9 stycznia 2011 at 15:51Liczba postów: 141076 -
Anonymous
Guest2 lipca 2012 at 21:10Liczba postów: 141076Parametry lini Cisko wag120n
http://192.168.1.1/setup.cgi?next_file=adsl_driver.htm
jak widać można odczytać -
Anonymous
Guest1 października 2012 at 19:37Liczba postów: 141076Do tej pory zawsze bazowałem na routerach linksys i byłem bardzo zadowolony. Teraz posiadam router WRT160nl. ODRADZAM WSZYSTKIM, to straszne badziewie. Wiesza się bardzo często, tj. sieć działa, ale nie da sie do routera zalogować. Dodatkowo, port USB nie działa z pendrive, nie da się go sensownie używać. W moim przypadku jeden pendrive został przeformatowany i nie da się go w żaden sposób ponownie sformatować pod fat lub ntfs. Dodam, że sam router też go nie obsługuje poprawnie. Sprawdziłem kilka pendrivów i żaden nie działał tak jak powinien. Nie zaryzykowałem podłączenia dysku zernętrznego na USB.
Zasięg też kiepski, mimo 2 anten zewnętrznych. Ogólnie KICHA pełna.
UNIKAJCIE TEGO ŚMIECIA, lepiej zostać przy starszych urządzeniach, np. WRT54GP.
-
-
AuthorPosts