Start Forum Operatorzy Operatorzy komórkowi Realne prędkości w usłudze mobilnego internetu

Przeglądanie wątków odpowiedzi 35
  • Autor
    Wpisy
    • rafaik
      Członek
      Liczba postów: 356

W ostatnim czasie operatorzy komórkowi duży nacisk postawili na mobilny dostęp do Internetu. Wynikiem tego jest nieustanna walka o prędkości, podnoszenie limitów pobierania danych oraz obniżki cen. My przedstawiamy ktrótkie zestawienie realnych prędkości.

Pełna treść artykułu dostępna tutaj:

• Anonimowy
      Gość
      Liczba postów: 138397

Czyli jak widać na podstawie tych testów nie należy za bardzo przejmować się deklarowanymi prędkościami, skoro orange pod względem prędkości pobierania wypada lepiej niż era, w której "teoretycznie" można osiągnąć 21 Mb/s…

• Anonimowy
      Gość

Celowo nie pisałem kto był lepszy bo jest to sprawa bardzo "śliska". Różnice są bardzo, bardzo niewielkie (w przypadku W3). Jednak np. Play wygrywa pod względem najniższego Pingu. Ogólnie każdy kto chciałby zakupić aktywację u któregoś z operatorów powinien skorzystać z promocji wypożyczenia i sprawdzenia za darmo jak w jego lokalizacji działa usługa.

• Anonimowy
      Gość

oszuści – 3 razy wolniej niż w reklamach ;/

• Anonimowy
      Gość

kwon –> Chyba źle policzyłeś 1000 kbit/s ~ 1 mbit/s. W teście nie są podane kilobajty tylko kilobity 🙂

• Anonimowy
      Gość

W trybie binarnym I KB=1024 bity!!!Czyli transfer np.1Mb=128MB/s.Pozdrowienia.

• Anonimowy
      Gość

no tak 😉 a ja czasem na playiku miałem ping dochodzące do 2000ms 😀 rzadko co prawda ale miałem tak czasem na full zasięgu HSDPA ;] Pozdro PS-a normalnie prawie zawsze ping w granicach 250ms Pozdro

• Anonimowy
      Gość

Internet w Play to jest absolutnie pseudo-internet….Nadrabiaja cena i iloscia danych ale uzywalem tego dziadowstwa i czulem sie jakbym sie cofnal do roku 1996 kiedy to po raz pierwszy mialem stale lacze….

• Anonimowy
      Gość

Noooo nie przesadzaj.W tym okresie dominowały połączenia tzw.wdzwaniane przez 020…../36 Kb/s/Tu masz rację,że PLAY ma po południu tragicznie zatkaną sieć.Wa-wa-Czerniakowska.Stępińska rano jest 1Mb/s +5% ale po południu 200Kb/s;to niestety trza uciekać do Neostrady.Jako,że jestem telekomunikacyjny to jakoś sobie daję radę ale dla laika to jest TRAGEDIA.Pozdrawiam.

• Anonimowy
      Gość

Ja twierdze od dawna że Play oferuje niższą cenę z większym limitem ale z dużymi ograniczeniami i to nie tylko prędkości ale przede wszystkim zasięgu. Także oferta jest bardzo przeciętna. Wg mnie reszta W3 ma bardzo zbliżone oferty do siebie. Wszystkie podniosły limity więc jest jeszcze korzystniej. Aczkolwiek ja jako abonent Ery skusił bym się właśnie na ich ofertę aby mieć wszystko w jednej sieci.

• Anonimowy
      Gość

już nie przesadzajcie przecież i na W3 ten mobilny internet różnie chodzi 😛 PS-w nocy rano i w zależności od obciążenia sieci to play chodzi na full ale niestety cienko przędą i nie rozbudowują sieci i dlatego jest w godzinach dużego natężenia taki ZONK 🙁

• Anonimowy
      Gość

Mr.Lee.

Tak,jak Pan to dyskretnie zaznaczył cała "w3" działa tak jak okres godowy u Pingwinów.Wystarczy usiąść w jednej topografii geodezyjnej i pobawić się NET-MONITOREM.Fachowcy wiedzą na czym sztuka polega,a dewagacje ""moja sieć najlepsza"" to jest typowy MARKETING.Ciekaw jestem ile Im za te bzdury płacą????Pozdrawiam.zb.

• Anonimowy
      Gość

Czyli który operator ma prędkości najbardziej zbliżone do deklarowanych?

• Anonimowy
      Gość

ŻADEN.

Pozdrawiam.

• CTRL85
      Członek
      Liczba postów: 11

ech… ja mam z Plusa.

Nie jest źle, ale ograniczenia (GB) jednak dają w kość i przez ostatni tydzień jestem skazany na tragicznie wolny net 🙁

• Anonimowy
      Gość

O jak dobnrze ze Simplus dał zróżnicowane palkiety internetowe od 5 do 35zł/m-c. (25 do 500MB) Wystarczają mi w zupełności (25MB do mini-opery , z taktowaniem co 10kB) a 500MB w okresie lata i wczesnej jesieni kiedy jestem na działce pod miastem:) Po co mi jakas umowa, jakiś kaganiec skoro telefon sobie podłączam do laptopa i bez umowy mogę szusować na 500MB miesięcznie w okresie lata. W domu mam stałkę za 59zł i nigdy nie skusiłbym się na internet abonamentowy jako jedyną opcję netu w domu..

• Anonimowy
      Gość

O jak dobnrze ze Simplus dał zróżnicowane palkiety internetowe od 5 do 35zł/m-c. (25 do 500MB) Wystarczają mi w zupełności (25MB do mini-opery , z taktowaniem co 10kB) a 500MB w okresie lata i wczesnej jesieni kiedy jestem na działce pod miastem:) Po co mi jakas umowa, jakiś kaganiec skoro telefon sobie podłączam do laptopa i bez umowy mogę szusować na 500MB miesięcznie w okresie lata. W domu mam stałkę za 59zł i nigdy nie skusiłbym się na internet abonamentowy jako jedyną opcję netu w domu..

• Anonimowy
      Gość

Ja tam jeżeli mowa o pakietach w telefonie, to sobie w wakacje przy przedłużaniu zafundowałem 500mb za 15zł w Erze i naprawdę mi się przydaje cenie to sobie, a chodzi bardzo przyzwoicie. Że mam Iphona 2G to idzie tylko po EDGE więc ta szybkość ich jest w moim przypadku ograniczona ale i tak chwale sobie, gierki internetowe większe portale śmigają ładnie.

• Anonimowy
      Gość

to że PLAY ogranicza transfer widać chociażby na jednym przykładzie: polecam przetestować playonline na kartę i porównać z pakietem online w playfresh. Sprawdziłem i jest różnica w prędkości bo w tym drugim prędkość dochodzi do 2 mega (prędkość szczytowa chwilowa) ale spokojnie stablinie można ściągnąć większy plik z prędkośćią do 120 kB/s. Za to w playonline przy moich testach "dwumiesięcznych" chodził gorzej. Gdyby deklarowana prędkość "do 1mega" była =1mega w PLAY to byłby dobry net a tak lipa skoki prędkości spadki na sieci i pingi w HSDPA na full dochodzące w sobote czy niedziele do 2s to jakiś żart 😀 Na plus dla PLAYa to cena cena i jeszcze raz cena!! Jak poprawią trochę jakość tego internetu i zwiększą zasięg to będzie GIT. PS-ostatnio to nawet EDGE na PLAYu chodzi do du…. (oczywiście mowa o testach pakietów online w PF) Pzdr

• Anonimowy
      Gość

co mnie obchodza predkosci. wazne ile to kosztuje. najlepsza oferte ma play 500mb za 15zł rewelacja inni niech sie schowac

• Anonimowy
      Gość

wit: no i niech kosztuje nawet i 1 zł, tylko co mi z tego, jak będę mógł skorzystać tylko w Wawie czy Krakowie. Mobilny net, jak sama nazwa wskazuje, ma służyć do korzystania z sieci, gdy ktoś się przemieszcza. Dlatego moim zdaniem lepsza jest oferta w takiej pomarańczy (zwłaszcza teraz jak połączyli zasięg 3g z cdma), czy ewentualnie w plusie…

• Anonimowy
      Gość

U mnie teraz Play 191 kbps…

• Anonimowy
      Gość

U mnie Play Online w PF przed chwilą 780kb/s.

• Anonimowy
      Gość

Pisalem juz o tym ze ten test netmetera o kant d… mozna

obic… Ja w Iplusie mam u siebie zawsze 4-6mb/s a w tym

tescie mam 1-2mb/s max !!! Zbyt male pliki sa testowane w

moim przypadku hspa nie zdarzy sie "rozpedzic" i juz koniec

testu – przez to wyniki sa zanizane !!!

• Anonimowy
      Gość

Dokładnie tak jak pisze czarek, po co mi coś co działa tylko w określonych obszarach i to też czasem nie zawsze. Mobilność sama nazwa wskazuje musi być zawsze i wszędzie:) a z Play to żadna mobilność.

• Anonimowy
      Gość

o kurcze!

faktycznie pomyliłem się, operatorzy zawyżają prędkość ponad 21 razy :]

pod sąd z nimi!

• Anonimowy
      Gość

Jak na razie w zestawieniu n ie ma polsatu cyfrowego, ale już na początku roku zakończą się testy jego internetu i oferta trafi do abonentów. Wtedy może zacząć się dopiero mała rewolucja z podnoszeniem limitów i zmniejszaniem cen.

• Anonimowy
      Gość

miałem iPlusa, teraz Play. co z tego, że w iPlusie potrafiło szarpnąć pełne 7200kbps jak wykres pracy sieci wyglądał jak EKG śpiącego wieloryba. w play [na kartę] mogę godzinami tłuc w FEAR Combat, czy UT i chodzi stabilnie – ze średnim pingiem 150 nawet zdarzy mi się "porządzić" :o)

• Anonimowy
      Gość

A teraz powiedzcie ile z testujących osób posiadało modem obsługujący HSPA+ w sieci Era i Plus? Założę się, że nikt 😉 Także jakim cudem chcielibyście osiągnąć te 21Mb/s…

• Anonimowy
      Gość

a moze sprawdzic tylko jakosc transmisji w edge?? 3g jest porównywalnie u w4 wiec nie ma co.tyle ze obcięcie predkosci play 1Mb/s troche wąskie,jednak z rozsądnymi limitami

• Anonimowy
      Gość

do dupy ten netmeter!! mam lacze "stacjonarne" 12Mb/s a ta popieprzona strona laduje sie ze 30 sekund, nie mowiac juz o pomiarze gdzie strona zamiera na kilka sekund i pojawiaja sie wyniki..o zgrozo! 1Mb/s to sukces. Pomylona ta strona na maxa. Zawsze transfer ciagly mam na poziomie 1,2 – 1,6 MB/s (megabajta/s) a na tym meter.pl to nawet tego nie moge sprawdzic. Czeskie badziewie!!!

• Anonimowy
      Gość
    • Anonimowy
      Gość

Z tym internetem to sprawa jest trochę śliska, dlatego odradzam podpisywanie umów, przynajmniej na wstępie. Radziłbym raczej zakup modemu komputerowego na allegro. Cena jest niewiele wyższa od zapłaty za tzw. okres próbny. Po za tym umowa z operatorami, gdy się ma odpowiedni modem jest odpowiednio krótsza. Dodatkowo kupując internetowe startery na kartę za niewielkie pieniądze jesteśmy w stanie obiektywnie sprawdzić jaka sieć w naszej lokalizacji najlepiej realizuję usługę dostępu do bezprzewodowego internetu.

Osobiście posiadam modem z rodziny Merlina. Z internetu można ściągnąć aplikację do połączeń (po polsku). Działa z każdą siecią. Automatycznie ustawia konfigurację połączenia i możemy "działać" w sieci. Ma też gniazdo antenowe. Antena kosztuje około 60-80 zł, lecz w znaczący sposób poprawia parametry nośności fal radiowych. Ogólnie internet bezprzewodowy działa nieżle, choć jeżeli ktoś chce oglądać TV w jakości HD, to raczej powinien poszukać internetu kablowego.

• Anonimowy
      Gość

Jeszcze raz ja:) Mam do sprzedania modem Huaweii E220 z simlockiem Playa, ok. 200 zl. Jesli ktos z szanownych tutaj wpisujacych bylby zainteresowany to prosze o kontak gg: 1998523. Preferuje Lodz bo stad jestem, jednakze to nie jest zaden warunek:) Pozdrowka.

Rafal.

• Anonimowy
      Gość

Mieszkam w Warszawie ale często jestem w trasie i zdecydowanie iPlus jest najlepszy. Wczesniej miałem Ere …róznica ogromna…

• Anonimowy
      Gość

Speedtest.net ma zupełnie inne wyniki.

Przeglądanie wątków odpowiedzi 35
Odpowiedz na: Odpowiedź #186815 w Realne prędkości w usłudze mobilnego internetu
Twoje informacje:

Anuluj