Start › Forum › Sprzęt › Komputery i akcesoria › Polacy traktują internet jak darmowy hipermarket
-
AuthorPosts
-
-
-
Anonymous
Guest27 kwietnia 2009 at 13:50Liczba postów: 135689Już w pierwszym zdaniu wyborcza popełnia kardynalny błąd, mieszając pojęcie ściągania z dzieleniem się – pierwsze jest w świetle prawa legalne, tylko drugie to wykroczenie. Więc sorry, ale wiarygodność tego tekstu cuchnie bardzo podejrzanie. Mam wrażenie, że cykl Tydzień z piratami (co za fantazyjny tytuł!) to sprawka ZAIKSu i majorsów, którzy dali na to kasę. Porażka.
-
Anonymous
Guest27 kwietnia 2009 at 22:51Liczba postów: 135689A czemu nie napisali, że większe niż w Polsce "piractwo" występuje m.in. w Rosji, USA i Niemczech? Który użytkownik Internetu nie traktuje sieci jako "hipermarketu" i co to ma wspólnego z narodowością? Jak zawsze GW wyskakuje z jakimś antypolskim tekstem który h*j wie co właściwie ma sugerować. Na dodatek pomieszane zostało pojęcie POBIERANIA z Inernetu (legalne w stu procentach) z UDOSTĘPNIANIEM plików w Internecie (dystrybucja jest nielegalna). Co do specjalistycznych serwisów o pobieraniu (rozumiem że chodzi o linki rapidshare i inne) to niestety ale istnieją o wiele większe fora amerykańskie, rosyjskie, niemieckie, szwedzkie, a nawet chińskie. Pismaka z Wybiórczej powinni więc zwolnić za tekst na poziomie liceum.
-
Anonymous
Guest27 kwietnia 2009 at 23:04Liczba postów: 135689" Dla koncernów to jednak zwykła kradzież." A dla miliardów ludzi na całym świecie nie jest to kradzież. I kto tu ma rację ??? Można powiedzieć, że jak kogoś nie stać, to niech nie słucha muzyki i można też powiedzieć, że jak komuś przeszkadza słuchanie jego muzyki za darmo, to niech nie gra. To tak do przemyslenia, nie jestem za, nie jestem przeciw 🙂 Po prostu normy moralne ustalają silniejsi, to nie jest wykute w kamieniu…
-
Anonymous
Guest27 kwietnia 2009 at 23:53Liczba postów: 135689Moim zdaniem gdyby koncerny NIE OKRADALY KLIENTOW czyli osob ktore placa np za plyty i NIE OKRADALY KLIENTOW czyli np artystow to wszystko byloby tansze, poza tym po kiego mi okladka i opakowanie? Ja chce miec produkt a nie opakowanie. To mleko w plynie by potrzebne bylo opakowanie. Jak ktos lubi by ladnie dvd wygladalo to niech placi ja nie chce…
-
Anonymous
Guest28 kwietnia 2009 at 06:35Liczba postów: 135689Ten artykul smierdzi oplaceniem… Po pierwsze we Francji mialo to przejsc i bylo nawet goraco ale nie przeszlo, po drugie w UE tez mialo to przejsc ale nie przeszlo, po trzecie TPB – zostali skazani przez sedziego, ktory mogl miec swoj interes w tym wiec sprawa prawdopodobnie bedzie toczyc sie od nowa. No i co najwazniejsze to nie "piraci" okradaja koncerny itp a koncerny "piratow". Niech obniza oplaty do minimum to i zakup bedzie wiekszy ale po co skoro mozna ludzi doic i jeszcze ich scigac… Poza tym co do wymuszenia to taki dostawca internetu nic nie moze bez postanowienia sadowego… Chce kogos inwigilowac? To pod sad go!!! Jakim prawem moze ktos przegladac czyjes dane na kompie? I wiele wiele innych tematow… W skrocie, zarabiajmy tyle co na zachodzie to i mniej piractwa tutaj bedzie, poza tym jesli wierzac tym sondazom (ciekawe jak obliczonym) to Polske wyprzedzaja duzo bogatsze kraje… Wiec to chyba tez o czyms swiadczy co nie? Koncernom podpowiem, ze o ich pazernosci – wszystko jest za drogie za shit jaki jest na rynku…
-
Anonymous
Guest28 kwietnia 2009 at 07:32Liczba postów: 135689Zapomniałem napisać co sądzę o "okradaniu koncernów" jak to oni lubią mawiać… ludzie, pomyślmy i nie dajmy się zmanipulować: czy jeśli ktoś ściągnął z sieci np. film wart 30 dolarów za sztukę to znaczy, że gdyby nie mógł go ściągnąć to poszedłby i kupił w sklepie? NIE! Myślę, że lekko 75% tych "strat" jest czysto WIRTUALNA bo ludzi fizycznie NIE STAĆ na zakupy. Zresztą nie tylko o kasę tu chodzi bo "kradną" WSZYSCY na CAŁYM ŚWIECIE i to w bardzo bogatych państwach (chociażby USA jest bodajże na 3 miejscu, Niemcy też w pierwszej piątce). Wszędzie tam gdzie stwarza się ku temu warunki (szybkie łącza) SĄ i BĘDĄ "kraść".
A tak na serio to żadna kradzież tylko zwykły, dozwolony użytek PRYWATNY i może już czas, aby wreszcie głośno o tym napisać? Czemu tak twierdzę? Ano dlatego, że jeśli pójdę do WYPOŻYCZALNI i SKOPIUJĘ oryginał to JEST to legalne, prawda? W dodatku będę miał kopię 1:1 wysokiej jakości, a nie marnego "ripa" z DVD ze strumieniem niskiej gęstości, dźwiękiem mp3 zamiast dolby i bez pudełka/okładki. Kopii dostępnych w Sieci nie można traktować na równi z pudełkowymi wersjami! A tym bardziej wyceniać w taki sam sposób POBRANIA kopii i ZAKUPU oryginału w sklepie! To jest istna PARANOJA i BEZCZELNOŚĆ oraz pranie mózgu ze strony tych "koncernów".
A ZAiKS to w ogóle takie małe nic które próbuje bić pianę i dorobić się na łowieniu wirtualnych przestępców. Najlepiej dla nich jakby Ci "piraci" mieli po 10 lat i sami się zgłaszali z kaską i skruchą na buziach "bo wczoraj ściągnęli grę ze Scoobym i i bajkę pt. Bolt i jest im bardzo głupio i wstyd".
Pytam się panów z ZAiKSU i wszystkich innych "oficjeli", w tym pana który nasmarował ten śmieszny artykuł w GW: jak wyglądają wasze dyski twarde, pendrive’y i czy macie nagrywarki w kompach prywatnych? Zapewne odpowiecie, że nie macie ani jednej mp3-ki, ani jednego ripa z dvd i żadnych obrazów płyt na dysku. Cholerni, fałszywi, obleśni hipokryci!
-
Anonymous
Guest28 kwietnia 2009 at 14:35Liczba postów: 135689lol xD Niech zamkną wszystkich 5 mln w więzieniach to państwo chyba upadnie bo nie bedzie w stanie wyżywić taką liczbę osób w więzieniach. A tak na poważnie: chyba nie mają nic poważnego do roboty, zajęliby się bardziej powaznymi sprawami – ściganiem przestępców, złodziei, problemem biedy i ubóstwa w kraju. W Polsce zarabia się 5 razy mniej niz w innych cywilizowanych krajach to nie wiem czemu się dziwią że ludzie ściągaja z internetu 😉
-
Anonymous
Guest28 kwietnia 2009 at 22:58Liczba postów: 135689A dodam do powyższego, że ceny bynajmniej nie są 5x niższe w związku z 5x niższymi zarobkami… często wręcz przeciwnie: w Polsce ceny bywają WYŻSZE (markowe produkty żywnościowe, odzież, a nawet najem mieszkań). Żyjemy w chorej rzeczywistości, gdzie pobieranie z Inernetu to margines wszystkich problemów. Widać, że GW już nie ma o czym pisać chyba lub ktoś coś wziął.
-
-
AuthorPosts