Start Forum Rynek Wyniki i sprawozdania finansowe Plus liderem rynku komórkowego? Play przejmuje klientów

Viewing 11 reply threads
  • Author
      Keymaster
      Liczba postów: 8676

Z dzisiejszych danych przedstawionych przez Grupę TP wynika, że w IV kwartale 2008 r. liderem rynku pod względem liczby aktywnych kart SIM został Polkomtel (Plus i Sami Swoi). Wg. Grupy TP znaczącą część wzrostu rynku komórkowego w Polsce przejął czwarty operator infrastrukturalny (Play) oraz operatorzy wirtualni (MVNO).

Pełna treść artykułu dostępna tutaj:

• Anonymous
      Guest
      Liczba postów: 135890

Jak widać Play i MVNO zaczyna mieszać. Brawo dla Plusa, że wytrzymuje konkurenbcje tego rynku. Może wreszcie i Orange się obudzi i zacznie zwracać uwagę na swoją ofertę dla klientów inaczej zacznie podzielać rolę Ery, która z lidera spadła na trzecie miejsce i nie moze się z niego wydobyć.

• noved
      Member
      Liczba postów: 47

Nie dramatyzowałbym na temat pozycji Orange, druga pozycja i zaledwie 300 tys. klientów straty do Plusa to całkiem dobry wynik. To nie jest różnica nie do przeskoczenia, poza tym skończyły się chyba czasy gonienia za każdym klientem i rywalizację o prymat w rankingach.

• Anonymous
      Guest

B.dobrze że coś sie rusza.Play zaczyna powoli mieszać w rnku(choć ostatnio idzie mu to wolniej). Sam korzystałem ze starej karty play i zapowiedź nowych taryf przyjąłem z entuzjazmem:) Jednak, dużo ludzi ma sie w 3jce i to jest ból, bo nawet jakby w play było supertanio to zawsze zostaje dylemat. dzwonić np darmo z kilkoma bliższymi osobami czy tanio ale płacić zawsze coś. I to pewnie będzie powstrzymywać ludzi. na odpowiedź 3jcy poczekamy pewnie z pól roku zanim powprowadzają nowe taryfy. generalnie Orange zaspało,bo skupia się na pakietach wewnątrzsieciowych i ceny tel.o kilka stów wyższe niż u innych opów. Era z cenami tel tez nie wojuje. Plus ma niby tanie tel. i dobre reklamy kórymi może przyciągać jednak za bardzo kombinuje w taryfach i ma tragiczne warunki przedłużeniowe ofert, więc pewnie może niedług ospaśc z pozycji lidera. No ale zobaczymy

• Anonymous
      Guest

Swoją drogą, najwięcej nowych abo w 4 Q to Era pozyskała. Teraz to sie liczy najbardziej, zwłaszcza że statystyki pre-paid często sa wirtualne

• Anonymous
      Guest

Zamiast podkreślania iluzorycznych bo kilkuprocentowych różnic między głównymi operatorami należy zwrocić uwagę na FENOMEN w skali światowej . Oto przez ok 12 lat konkurencji na rynku "wielka trójca" jak miała podzielony ten rynek dość dokładnie między siebie – tak ma nadal . Nie zdarzyło się , aby ci operatorzy prowadzili między sobą PRAWDZIWĄ walkę o rynek . Bezpieczniejsze dla nich są działania pozorne . Przecież proponowane przez nich ceny są bardzo zbliżone do siebie . Play jeszcze długo tak naprawdę nie zamiesza na rynku – chyba że znajdzie silnego inwestora . Podobnie jest z MVNO .

Dlatego śmieszne jest ekscytowanie się pozornymi liderami – czy wykazywanie "wyższości świąt BN nad świętami WN" , czyli zachwycaniu się ofertami poszczególnych opów . Nie dajmy sie zwariować nachalnej propagandzie , czy też kłamliwym reklamom typu "darmowych rozmów" . Mimo widocznego od kilku lat spadku cen – operatorzy nadal nas "golą bez mydła"

• Anonymous
      Guest

dokladnie Lucek – masz rację. konkurencja jest pozorna – wszyscy radzą sobie tak samo (źle) dobrze ? 😉

Polkomtel – polityczna karuzela stanowisk, Centertel – przygnieciony TPSA, Era – spór właścicielski i wew paraliż 'starej gwardii’.

mam nadzieję, ze 2009/10 pokaże prawdziwego lidera.

• Anonymous
      Guest

Moim zdaniem oferta Ery od tego roku zaczęła się bardzo polepszać. telefony bez simlocka, strefa swobodnych rozmów, świetne darmowe startery TT. era zaczyna walczyć i wprowadza bezkonkurencyjne rozwiązania. Jeśli będzie tym torem dalej podążać- ma szansę na powrót na miejsce lidera.

• Anonymous
      Guest

Lucek ma bardzo dużo racji… Głupota jest to

ekscytowanie się że Orange straciło jakieś procenty

klientów na rzecz Playa to zrozumiałe, ludzi ciągnie do

nowość i lecą za tym jak muchy do miodu i tak samo

bezmyślnie. Dla mnie liderem jest Orange bo przebija

Playa ofertą, cenami i zasięgiem.

• Anonymous
      Guest

Ciekaw jestem jaką ofertą Orange przebija Playa. Chyba ceną za słuchawki w "promocjach":-)

• Anonymous
      Guest

Spójż sobie na ofertę chociażby bez telefonu.. Porównaj

sobie chociażby ceny minut w poszczególnych

abonamentach… Porównaj sobie zasięg GSM i

HSDPA/UMTS… Kongo ma rację, trzeba się trochę w

regulaminy wczytać…

• Anonymous
      Guest

Zasięg może Orange ma większy od Playa, ale ja, mieszkając w jednym z największych miast Polski często zasięgu Orange nie miałem. Przeszedłem na TT i moje problemy się skończyły.

Viewing 11 reply threads
Reply To: Plus liderem rynku komórkowego? Play przejmuje klientów
Your information: