Start Forum Operatorzy Operatorzy komórkowi KER: reklama TakTaka promuje zachowania niebezpieczne (video)

Viewing 6 reply threads
  • Author
      Keymaster
      Liczba postów: 8676

Zespół Orzekający Komisji Etyki Reklamy uznał, że przedstawione w reklamie TakTaka „Rzep” treści promują zachowania stanowiące zagrożenie dla zdrowia lub bezpieczeństwa młodych odbiorców reklamy.

Pełna treść artykułu dostępna tutaj:

• zbyszekswce
      Participant
      Liczba postów: 1090

Kilka skromnych uwag…
      1) Reklamy polskich opów są równie ciekawe jak obserwowanie na muszli klozetowej pozostałości po skorzystaniu z toalety…
      2) Wyżej omawiana reklama odbiegała nieco od schematu z punktu 1. jednak też nie powodowała – PRZYNAJMNIEJ WE MNIE – jakiś niesamowicie przyjemnych uniesień
      3) Jeśli założymy, że rozumne dziecko ( czyli tak na oko w wieku 7 lat + ) próbuje się „WYSTRZELIĆ Z PROCY W KIERUNKU ZABUDOWAŃ PRZEMYSŁOWYCH” to takie PEŁNE ZAUFANIA dziecko powinno być obowiązkowo wraz z rodziną WYSTRZELONE NA KSIĘŻYC! bo oznacza to tylko tyle że jego GŁUPOTA oraz GŁUPOTA RODZICÓW KTÓRZY NIE NAUCZYLI GO JAKICHKOLWIEK ZASAD BEZPIECZEŃSTWA zagraża innym zdrowym na umyśle ludziom żyjącym w jego otoczeniu!
      4) Czemu nikt nie skarży REKLAM PIWA? pewnie CHLANIE JEST ZDROWE no i czywiście ŚWIADCZY O ODPOWIEDZIALNOŚCI! nie widziałem nigdzie na reklamie informacji o wielkości 1/8 ekranu PO WPROWADZENIU BROWCA NIE JEDŹ SAMOCHODEM – wiem, nie ma nigdzie w reklamie pijącego kierowcy ale jednak te pijane setki osób z ostatniego długiego wekendu Z CZEGOŚ SIĘ WZIĘŁY? a o dzieciach strzelających własnym ciałem z procy jakoś nie słyszałem…
      5) Podsumowując nasz kraj idzie w kierunku w którym głupota jest przywilejem i wszystko wokół musie się do niej dostosowywać…

• Anonymous
      Guest
      Liczba postów: 135689

Nie wiem o co takie wielkie halo, bo od kilku miesięcy jest emitowana prawidłowa wersja z ostrzeżeniem o zagrożeniach. Do tego reklama jest przerysowana, pokazuje coś, co w ogóle nie jest możliwe, a postawa Postąpienie KER mnie dziwi w tym wypadku.

• Anonymous
      Guest
      Liczba postów: 135689

[quote]po pierwsze skoronie propaguja wystrzeliwania sie z procy to także reklamują piwo a nie pijaństwo. [/quote]

prawda – poza tym, nie wiem jak to zrobili, ale wydaje się nawet niemożliwe, żeby jakiekolwiek dziecko mogło pomyśleć o zrobieniu czegoś takiego, a dorośli wiadomo – powinni mieć rozum:)

• webis
      Member
      Liczba postów: 201

Kolejna przedziwna opinia KER. Nie czuję się w żaden sposób nakłaniany do wykonywania niebezpiecznych czynności pod wpływem tej reklamy. Wolałbym, żeby KER skupiła się na seksizmie w reklamie.

• webis
      Member

Widujesz czasami, co – jak to określiłeś – małolaty oglądają w necie albo w jakie grają gry? Uwierz mi – taka reklama to dla nich nic.

A co do seksizmu – nie przeszkadza mi podawanie powszechnie znanych szczegółów anatomicznych. Przeszkadza mi za to powielanie w reklamie szkodliwych stereotypów kobiety i mężczyzny. Powinno się je rugować ze świadomości, a nie promować. No, ale to nie zadanie agencji reklamowych.

• webis
      Member

Nie karzę agencjom reklamowym walczyć ze stereotypami. Pisałem już, że to nie ich rola.

Masz rację, że reklamy są odbiciem naszego społeczeństwa, ale ja jakoś od zawsze mam poczucie misji i chcę nieść ten kaganek oświaty i zmieniać ludzi na lepsze 🙂

Viewing 6 reply threads
Reply To: KER: reklama TakTaka promuje zachowania niebezpieczne (video)
Your information: