Start › Forum › Rynek › Rozliczenia i płatności › Internauci płacą zbliżeniowo: kartą i telefonem
-
AuthorPosts
-
-
61 % internautów używa smartfona (w próbie ogólnopolskiej – 25 % , N= 1000) Częściej służą one użytkownikom internetu do zakupów i bankowości mobilnej niż w przypadku osób używających smartfonów, ale nie korzystających z internetu. Aż 62% badanych internautów deklaruje, że robi zakupy wykorzystując swoje smartfony.
Pełna treść artykułu dostępna tutaj: Internauci płacą zbliżeniowo: kartą i telefonem
-
Płatności zbliżeniowe kartą są wygodne, a telefonem jeszcze wygodniejsze. A to dlatego, że nie musimy podawać karty sprzedawcy – raz, dwa, dotykamy i ewentualnie potwierdzamy naszą płatność kodem PIN bez zbędnego czekania. Lecz nie podoba mi się to, że muszę posiadać specjalną kartę SIM w telefonie (NFC już prawie większość nowych smartfonów posiada), abym mógł zapłacić za zakupy. Aktualnie na telefonie z tyłu pod gumowym pokrowcem mam naklejoną naklejkę PayPass z mojego banku, dzięki której wyciągam tylko telefon z kieszonki, przykładam i chowam z powrotem. Widząc w sklepie logo płatności zbliżeniowej, od razu mówię, że chcę skorzystać z tej płatności. 😉
-
Anonymous
Guest21 listopada 2013 at 10:49Liczba postów: 141116Jakim tzreba byc frajerem, aby placic zblizeniowo telefonem? Toz tutaj juz jest ewidentna „nagroda Darwina” w przypadku kradziezy, prawie jak zostawic samochod z otartymi drzwiami. Ze nie wspomne o takim „detalu” jak laczenie konta i numeru czyli udostepnianie o sobie PELNEJ informacji nie tylko o tym co kupujemy, ale jeszcze gdzie jestesmy. Ludzie to jednak tepy gatunek.
-
Anonymous
Guest23 listopada 2013 at 09:58Liczba postów: 141116Widać, że Polacy polubili nowe technologie i bardzo chętnie z nich korzystają. Jednak nie zawsze warto ulegać nowościom. Technologie zbliżeniowe budzą wiele kontrowersji i niepewności, bo np. karty zbliżeniowe można zeskanować i wejść posiadanie danych na karcie zapisanych, co jest bardzo niebezpieczne. Dlatego jeżeli chcemy z tej nowinki technologicznej korzystać musimy się skutecznie bronić przed jej niedoskonałościami i karty zbliżeniowe nosić w specjalnym etui, które chroni przed zeskanowaniem.
IDBlock
-
-
AuthorPosts