Start Forum Sprzęt Komputery i akcesoria Ewolucja dysku twardego – od powolnych kolosów, do ultraszybkich rozmiarów wizytówki

Viewing 1 reply thread
  • Author
      Keymaster
      Liczba postów: 31072

Dokładnie 4 września 1956 roku trafił do sprzedaży pierwszy dysk twardy, który przy potężnej wadze wynoszącej około jednej tony i wielkości trzech postawionych obok siebie lodówek mógł pomieścić zaledwie 5MB danych. Oznacza to, że do instalacji popularnej polskiej gry – Wiedźmin 3: Dziki Gon potrzebowalibyśmy aż 8000 takich dysków, które zajęłyby powierzchnię niemal 1,5 boiska piłkarskiego.

Pełna treść artykułu dostępna tutaj: Ewolucja dysku twardego – od powolnych kolosów, do ultraszybkich rozmiarów wizytówki

• Anonymous
      Guest
      Liczba postów: 141090

moj pierwszy „IBM” AT286 pracował z dużymi elastycznymi dyskietkami o poj. 1,2 MB, na jednej z nich miałem system DOS, który najpierw wgrywałem, a później wkładałem kolejna dyskietkę z grą. Dysk o poj. 20 MB kosztował tyle, co komputer bez dysku, więc nawet o nim nie marzyłem ;))

Viewing 1 reply thread
Reply To: Ewolucja dysku twardego – od powolnych kolosów, do ultraszybkich rozmiarów wizytówki
Your information: