Nie wiem co obiecał Noki Microsoft… Ale taka świetna firma jaką była kiedyś Nokia powinna być zarządzana przez kogoś kto się „trochę” bardziej orientuje na rynku… Jak można, będąc upadającą korporacją wybrać produkt jakim jest Windows Phone 8? Produkt, który ma bardzo małe szanse w walce z konkurencją jaką jest Android i iOS. Gdyby Nokia wybrała Androida zamiast WP8 jej sytuacja w chwili obecnej byłaby całkiem inna… Nokia puki co ma nadal renomę, którą zdobyła w dawnych latach i napewno przejęłaby choć trochę ogromnego rynku jakim jest Android… Zamiast tego wybrała niszę jaką jest system Microsoftu który włada 2% rynku mobilnego. Jak realnie podchodząc do tematu można wyciągnąć z tych 2% odpowiedną sumę pieniędzy by wyciągnąć z dołka finansowego takiego giganta jakim jest Nokia? Wydaje się mi, że z ponad 70% rynku, jakim włada Android, Nokia nawet przy braku dominacji byłaby w stanie zgromadzić wielokrotnie większy zysk… Nie jestem ekonomistą i mogę się mylić ale według mnie Nokia podejmując współpracę z Microsoft zwyczajnie wykonała na sobie wyrok śmierci i lada moment będąc na skraju upadku zostanie wchłonięta przez jakiegoś giganta za marne grosze…
Jak mój kolega mawia:
„W takim stanie to nic tylko szukać miejsca żeby sobie spokojnie zdechnąć”