Start Forum Sprzęt Tablety ASUS Zenbook UX32VD: 13-calowy ultrabook z zewnętrzną kartą graficzną Reply To: ASUS Zenbook UX32VD: 13-calowy ultrabook z zewnętrzną kartą graficzną

Anonymous
Guest
Liczba postów: 141076

Kan, mam pytanie. Sam ten tekst tłumaczyłeś/pisałeś, czy przysłał go wam ktoś z Asusa?
Bo tak wielu nieporpawnych określeń dotyczących sprzętu komputerowego dawno nie czytałem.
Na początku przeraziła mnie informacja o widocznych kręgach na ekranie. Na szczęście na zdjęciu okazało się, że chodzi o zewnętrzną część obudowy.
Później zorientowałem się, że zewnętrzna (external) to ta karta graficzna w żadnym wypadku nie jest. Czytałem ten tekst, gdyż interesuje się takiego typu rozwiązaniami, ale tutaj bardzo się rozczarowałem, gdy okazało się że to chodzi o dedykowaną (dedicated), czy tez raczej dodatkowy układ graficzny nie zintegrowany z procesorem, czyli jak w pratkycznie każdym tego typu notebooku czy też ultrabooku.

Zewnętrzne karty graficzne w zamyśle sprzed kilku lat to są urządzenia podłączane do notebooka albo poprzez kabel ze złączem PCI-e lub Thunderbolt ablo ewentualnie zamontowane w stacji dokującej. Do tego posiadające własne zasilanie i umożliwiające ewentualną wymianę karty graficznej, która zresztą raczej powinna pochodzić z segmentu kart desktopowych, aby zaoferować jak największą wydajność. Na takie rozwiązanie dość długo czekam, ale może kiedyś się ziści. Aby tylko sama obudowa nie kosztowała 200$ (taka była kiedyś oferta ASUSa) to wchodzę w takie rozwiązanie. Dzięki czemu będę mógł kompletnie pozbyć się komputera typu desktop. A tak nadal muszę go „kisić” pod biurkiem ;).