Start › Forum › Operatorzy › Operatorzy komórkowi › BluPill pozwali zmniejszyć rachunek za komórkę › Reply To: BluPill pozwali zmniejszyć rachunek za komórkę
Ludzie! Przejrzyjcie na oczy!
Podajecie swoje najbardziej prywatne dane (nazwisko, adres, nr telefonu, billing) firmie, która nawet się przedstawić nie potrafi kto zacz!
1. To jakiś żart? Login i hasło podawać? Projekt za takie pieniądze i (samozwańczo) uważający się za innowacyjny powinien wiedzieć, że tak się nie robi i nie ma pola do dyskusji w temacie!
2. Do autora: Zapewne uważasz się za eksperta w pewnych dziedzinach IT, marketingu, PR, SEO, CEO, sreo itp, ale proszę Cię bardzo: Nie bądź ograniczony tą tylko sferą, spójrz czasem szerzej i dalej na zagadnienie (albo spytaj kolegów po fachu) i na przykład zastanów się nad szeroko rozumianym Security, bo czytają Cię (nad czym coraz bardziej ubolewam) ludzie, których trzeba edukować, a Ty tego nie robisz.
Dla mnie osobiście taki ekspert to nie ekspert, tylko „ekspert” – patrz pkt.1. – Prawdziwy ekspert powinien takie kwiatki zbojkotować.
3. Można było analizę danych załatwić funkcją export-import pliku z billingiem (każdy operator udostępnia takową), zatem pytanie się pojawia: Po co tak naprawdę potrzebny im dostęp do mojego konta? Pełne dane osobowe (wraz z automatycznym powiązaniem ich z konkretnymi numerami telefonów) nie są potrzebne do analizy taryf i billingów.
4. Z definicji (bez względu na zaufanie personalne) nie powinno się ufać zapewnieniom, że nie przechowują pobranych danych – wiele serwisów już obiecywało, aż w końcu wychodziło na jaw co innego.
5. Nawet jeżeli pobranych danych nie udostępnią nikomu (bo w natychmiastowe usuwanie nie uwierzę), to jeszcze nie rozwiązuje problemu, że mogą mieć włamanie i dane te wyciekną tak czy owak. Nikt chyba nie wierzy w istnienie serwera nie do złamania? 🙂
6. Zdrowo się ubawiłem, jak przeczytałem, że za przekazanie im jednych z najbardziej prywatnych danych muszę jeszcze zapłacić :)))
7. Nawet jeśli w akcie desperacji miałbym te dane podać, to chciałbym wiedzieć komu je podaję – nie znalazłem żadnych danych firmy (nawet tych wymaganych prawem) na ich stronie – KRS? NIP? adres? telefon? cokolwiek? W zakładce „O nas” jest tylko: „Jesteśmy fajni” LOL)
8. Myślę nawet, że prawnik mógłby kilka aspektów tego projektu zaskarżyć przed UKE i GIODO.
Reasumując: Pomysł dobry, ale polityka i wykonanie porażka.
Bez urazy, ale wygląda jak projekt od lamera dla lamera.
Pozdrawiam (również ekspertów)
Frank