Start Forum Operatorzy Operatorzy komórkowi BluPill pozwali zmniejszyć rachunek za komórkę Reply To: BluPill pozwali zmniejszyć rachunek za komórkę

Anonymous
Guest
Liczba postów: 135640

Ludzie! Przejrzyjcie na oczy!

Podajecie swoje najbardziej prywatne dane (nazwisko, adres, nr telefonu, billing) firmie, która nawet się przedstawić nie potrafi kto zacz!

1. To jakiś żart? Login i hasło podawać? Projekt za takie pieniądze i (samozwańczo) uważający się za innowacyjny powinien wiedzieć, że tak się nie robi i nie ma pola do dyskusji w temacie!

2. Do autora: Zapewne uważasz się za eksperta w pewnych dziedzinach IT, marketingu, PR, SEO, CEO, sreo itp, ale proszę Cię bardzo: Nie bądź ograniczony tą tylko sferą, spójrz czasem szerzej i dalej na zagadnienie (albo spytaj kolegów po fachu) i na przykład zastanów się nad szeroko rozumianym Security, bo czytają Cię (nad czym coraz bardziej ubolewam) ludzie, których trzeba edukować, a Ty tego nie robisz.
Dla mnie osobiście taki ekspert to nie ekspert, tylko „ekspert” – patrz pkt.1. – Prawdziwy ekspert powinien takie kwiatki zbojkotować.

3. Można było analizę danych załatwić funkcją export-import pliku z billingiem (każdy operator udostępnia takową), zatem pytanie się pojawia: Po co tak naprawdę potrzebny im dostęp do mojego konta? Pełne dane osobowe (wraz z automatycznym powiązaniem ich z konkretnymi numerami telefonów) nie są potrzebne do analizy taryf i billingów.

4. Z definicji (bez względu na zaufanie personalne) nie powinno się ufać zapewnieniom, że nie przechowują pobranych danych – wiele serwisów już obiecywało, aż w końcu wychodziło na jaw co innego.

5. Nawet jeżeli pobranych danych nie udostępnią nikomu (bo w natychmiastowe usuwanie nie uwierzę), to jeszcze nie rozwiązuje problemu, że mogą mieć włamanie i dane te wyciekną tak czy owak. Nikt chyba nie wierzy w istnienie serwera nie do złamania? 🙂

6. Zdrowo się ubawiłem, jak przeczytałem, że za przekazanie im jednych z najbardziej prywatnych danych muszę jeszcze zapłacić :)))

7. Nawet jeśli w akcie desperacji miałbym te dane podać, to chciałbym wiedzieć komu je podaję – nie znalazłem żadnych danych firmy (nawet tych wymaganych prawem) na ich stronie – KRS? NIP? adres? telefon? cokolwiek? W zakładce „O nas” jest tylko: „Jesteśmy fajni” LOL)

8. Myślę nawet, że prawnik mógłby kilka aspektów tego projektu zaskarżyć przed UKE i GIODO.

Reasumując: Pomysł dobry, ale polityka i wykonanie porażka.
Bez urazy, ale wygląda jak projekt od lamera dla lamera.

Pozdrawiam (również ekspertów)
Frank