Start › Forum › Sprzęt › LG › LG Optimus 3D zostanie zaprezentowany na targach MWC 2011 › Reply To: LG Optimus 3D zostanie zaprezentowany na targach MWC 2011
A ja jestem ciekaw kto i kiedy zrobi KONKRETNE badania wpływu takich wyświetlaczy na zdolności percepcyjne człowieka. WBREW POWSZECHNIE PANUJĄCEJ OLEWCE I W POGONI ZA FORSĄ sprawa wydaje mi się co najmniej WAŻNA! Powód? Prosty – najwięksi producenci wyświetlaczy 3D – między innymi Samsung informują o MOŻLIWYM wpływie obrazu 3D na zdolności postrzegania przestrzennego w świecie realnym na pewien czas po skończonym seansie – efekt PODOBNO mija – ale może utrwalić się u dzieci! Wyobraźmy sobie sytuację w której ktoś patrzy na taki ekran w czasie rozmowy a zaraz potem wsiada do samochodu i jedzie… i wypadek gotowy… To oczywiście TYLKO przykład – zaburzenia widzenia mogą się odbić w innych sytuacjach chociażby w zawodach w których IDEALNA percepcja decyduje o czyimś życiu lub śmierci – np. chirurgia. I PROSZĘ PAŃSTWA TO NIE JEST MOJE PIERD…ENIE tak z nudów – ale już przeżyliśmy: NIESZKODLIWE: PROMIENIOWANIE RENTGENOWSKIE, PŁYTY AZBESTOWE, OŁOWIANE ŻOŁNIERZYKI, DOPALACZE i inne wytwory które dziś są ( podobno ) pod STAŁĄ i ścisłą kontrolą. Po prostu mam nadzieję, że obraz 3d nie okaże się MODĄ która wielu ludziom wyjdzie jeszcze bokiem… Bo jest to jeden z najbardziej NIENATURALNYCH wytworów współczesnego przemysłu rozrywkowego ( z prawdziwym postrzeganiem przestrzennym ma to tyle wspólnego co masło z margaryną ).