Start Forum Operatorzy Operatorzy komórkowi ACR w Play już działa Reply To: ACR w Play już działa Reply To: Reply To: ACR w Play już działa

KyokoMai
Member
Liczba postów: 143

Ka, może moje przykłady są naciągane, ale bardzo obrazujące sytuacje, które wybitnie eliminują zasadność stosowania tej usługi. Nie krytykuję jej, absolutnie. Tłumaczę tylko i daję przykład potencjalnym osobom nie do końca znającym się na rzeczy, które przypadkiem tu wejdą, jakie mogą być konsekwencje stosowania takiej usługi.

1. Nie wiem przez kogo jest odbierane za brak kultury. Gdybym teoretycznie ja musiał zadzwonić do 'szefa’ w niedzielę rano i on wprost by mi powiedział, że jest to kwestia 'braku kultury’ to bym mu odpowiedział, że w takim razie 'takie uwagi są wybitnym olewaniem klienta i brakiem zaangażowania szefa w rozwój firmy – skoro mam sprawę, dzwonię – po to mam czyjś numer telefonu’. Więc jeśli ktoś dzwoni do mnie z 'interesem’, to niech dzwoni i o 3-ciej w nocy. Bo rano może okazać się już za późno i ktoś inny skorzysta.

2. Lekarz zna numer ze szpitala. Ale dzwonek już go zdąży obudzić. I to jest problem.

3. Owszem, mam dwa telefony. I właśnie jeden główny, z numerem 'odkrytym’, a drugi z zastrzeżonym. Z tego drugiego dzwonię do ludzi, których nie chcę informować o swoim numerze – jednorazowe rozmowy, zapytania, itp.

Nie wiem gdzie jest to uzasadnione w ustawie. Ale jeśli w Polsce okaże się niezgodne z prawem, wystarczy zarejestrować się u operatora VoIP np. na Bahama – i będzie to zgodne z prawem. Wtedy to jego owo prawo dotyczy, a tam takiego zapisu nie ma.