Start › Forum › Operatorzy › Operatorzy komórkowi › Taka Rarka tylko w Plusie -oficjalnie › Reply To: Taka Rarka tylko w Plusie -oficjalnie › Reply To: Reply To: Taka Rarka tylko w Plusie -oficjalnie
@Lucek. Nie imputuj mi nie prawdziwych stwierdzeń. Przeczytaj moje komentarze jeszcze raz i pokaż mi, gdzie niby napisałem, że "wszyscy konkurenci (w jakiejkolwiek dziedzinie) to 'śmiertelni wrogowie’"? Tak z pewnością nie jest, na co dowodem jest sama W3. Ja pisałem o silnej konkurencji w sensie takim, że firmy robią co tylko mogą, aby "podebrać" sobie klientów i nie satysfakcjonuje ich jedynie podobny wynik finansowy. Z tym, że muszę uczciwie przyznać, iż aż tak idealnie prawie nigdy nie jest. Ale za to podział rynku na trzy prawie równe części to "normalny" nie jest i nie najlepiej świadczy o "konkurujących" firmach (oligopol i równy podział rynku, aby nie "wchodzić sobie w drogę").
Dodatkowo imputujesz mi stwierdzenie, że wychwalam jakość sieci PLAY. Przecież sam napisałem, że spotykały mnie problemy. Ja jedynie nie zgadzam się z twoim stwierdzeniem, że jakość sieci PLAY spada i to już od roku. Sam pierwszy raz o problemach usłyszałem w Maju tego roku i chociaż początkowo nie wierzyłem w Czerwcu spotkał mnie przypadek podobny do opisywanego (zanikający głos rozmówcy regularnie co ok 10 sekund na 1-2 sek), ale wystąpiło to jeden jedyny raz i każde ponowne połączenie (a specjalnie prawie natychmiast nawiązałem następne) nie miało już takiego objawu. Jeszcze później w Sierpniu przez kilkanaście minut każde nawiązane przeze mnie połączenie nie pozwalało mi usłyszeć rozmówcy, a gdy ktoś do mnie dzwonił to mnie nie słyszał 🙁 na szczęście przełączenie na sieć Plusa rozwiązało problem. Ostatnio (tydzień temu) w Warszawie podczas jazdy (używałem zestawu HF, ale i tak unikam rozmów w trakcie jazdy szczególnie po ruchliwej ulicy, gdyż to mocno rozprasza) na Trasie Toruńskiej niewyraźnie słyszałem rozmówcę. I to by było na tyle moich problemów z siecią 2G PLAY. Jak na razie moją hipoteza brzmi, że spowodowane jest to przeciążeniem nadajników (lub ewentualnie łączy albo punktów styku sieci) ze względu na dużą ilość rozmów (w stosunku do innych sieci dodatkowo nadajniki stoją "rzadziej" i nie korzystają z pasma 1800 MHz, które zapewnia większą pojemność). Przypuszczam, że PLAY zauważa takie przypadki i stara się im zaradzić bądź to instalując nowe nadajniki bądź zmieniając konfiguracje BTS’a. Z mojego doświadczenia mogę tylko powiedzieć, że problemy z którymi się spotykałem ustępowały i później zazwyczaj już się nie pojawiały. W razie częstych problemów o podobnym charakterze radzę zgłosić to do OK.