Start Forum Operatorzy Operatorzy komórkowi Taka Rarka tylko w Plusie -oficjalnie Reply To: Taka Rarka tylko w Plusie -oficjalnie

Anonymous
Guest
Liczba postów: 137592

@Lucek. Jakie bzdury? Poza tym ja pisałem o wszystkich "starych" operatorach.

Co do Plusa i Play to zauważ, że stosunki pomiędzy nimi zaczęły się się psuć od momentu gdy P4 wygrał przetarg na UMTS 900MHz i wystąpił o neutralność technologiczną do UKE, a następnie szybko zaczął budować własną sieć GSM 900Mhz. To spowodowało szybki spadek ilości ruchu w roamingu krajowym przez sieć Polkomtela i spadek (a przynajmniej nie taki szybki wzrost) jego przychodu. Jak byś śledził co o tym opowiadał rzecznik oraz sam prezes Bauc to byś orientował się, że sporo to ich "zabolało". Ja sam najlepiej uśmiałem się jak prezes Buc twierdził, że PLAY powinien wykorzystywać otrzymane częstotliwości do "pokrycia" tzw "białych plam" w zasięgu Polkomtela i dostarczać tam tani internet. Przecież dla nich było by to idealne rozwiązanie. P4 stawia nadajniki, gdzie najprawdopodobniej nigdy by im się to nie zwróciło, a korzysta z roamingu krajowego w Plusie.

Może nawet nie zdajesz sobie sprawy, ale wprowadzenie Play Fresh były w dużym stopniu możliwe dzięki wykorzystaniu własnej infrastruktury GSM, gdyż większość (ponad 70%) użytkowników pre-paid posiada jedynie telefony 2G. Przy tak niskich stawkach nie mogli sobie pozwolić na transferowanie kasy do Plusa, kiedy potrzebują jej na inwestycje. Z asymetrycznego MTR otrzymali jedynie nieco ponad 180 mln zł w 2008 roku a to nie wystarczyło nawet na zapłatę za roaming krajowy ok 200-300 mln rocznie.